In Duitsland: zorgverzekeraar en aanbieder besparen samen veel geld

Array

Kinzigtal ligt vlakbij het Duitse Freiburg. Zorgaanbieder Optimedis heeft in die gemeente alle verplichtingen overgenomen voor 30.000 verzekerden van zorgverzekeraar AOK, de grootste zorgverzekeraar van Duitsland met 25 miljoen verzekerden. Per verzekerde ontvangt Optimedis een vast bedrag per kalenderjaar. Daaruit moet zij alle preventieve interventies, eerstelijnszorg en ziekenhuiszorg betalen. In overleg met artsen en patienten mag zij trachten het zorggebruik in de tweedelijn te verlagen en in de eerstelijn te verhogen. Als zij per saldo goedkoper uit is, mag de aanbieder de helft van het bespaarde zelf houden en herinvesteren in de zorg. De andere helft is voor de AOK.

Optimedis investeerde in 2004 en 2005 elf miljoen euro in elektronische patientendossiers, telezorg, bijscholing en het ontwerpen van zorgpaden. Over de jaren daarna bespaarde Optimedis 16 miljoen op de zorg. Dat betekent dat zij binnen drie jaar de investering van elf miljoen eruit had. Op dit moment vinden over de 30.000 verzekerden tal van evaluatiestudies plaats. Want niet alleen de kosten moet omlaag, maar de zorg moet ook beter worden van kwaliteit. Al dit nieuws vertelde Helmuth Hildebrand in een plenaire inleiding op het elfde, internationale congres over ketenzorg, dat plaatsvond op 31 maart en 1 april in de Deense stad Odense. Aan dit congres namen bijna 200 onderzoekers, projectleiders en beleidsmakers deel uit twintig verschillende landen.

Ik merk op dat voor dergelijke “shared saving projects” grote belangstelling bestaat in de USA en Engeland. Bij de Nederlandse deelnemers aan het congres ontstond gretigheid om ook zo’n project te beginnen in ons eigen land. De Power Point Presentatie van Hildebrand staat binnenkort op de website www.integratedcare.org. De evaluatiestudies over Kinzigtal en een Engelse Nieuwsbrief treft u aan op www.ekiv.org. EKIV staat voor Evaluation Koördinieringsstelle Integrierte Versorgung der Universität Freiburg. Tot zover dit bericht.

Op vrijdag 1 juli organiseert het Julius Centrum een congres over chronische zorg in Nederland. Dat congres heeft de lange titel “Chronische Zorg: Recente nationale en internationale ontwikkelingen in onderzoek, projecten, bekostiging en beleid van ketenzorg en geïntegreerde zorg”. Ook daar komt het Kinzigstalse experiment aan de orde in een plenaire lezing van de Nederlandse-Duitse gezondheidseconoom Evert-Jan van Lente. Wilt u naar dit congres? Wilt u in één dag op de hoogte raken van vele lokale, nationale en internationale en ziektebeeld gebonden ontwikkelingen? Surf dan naar http://www.unitzorginnovatie.nl klik door op ‘Aankomende congressen’, lees de prachtige brochure en meld u aan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen