Nieuwe sterilisatiemethode voor vrouwen in JBZ

Array

De relatief nieuwe methode die het Jeroen Bosch Ziekenhuis hanteert, heet Essure.
Vrouwen kunnen zich met deze methode in tien minuten laten steriliseren. Het is
een betrouwbare manier om niet meer zwanger te worden. De ingreep vindt plaats
via dagbehandeling, narcose is niet nodig. Vrouwen kunnen na de ingreep vrijwel
meteen naar huis en zijn over het algemeen binnen een dag weer in staat om de
dagelijkse routine op te pakken.

Bij Essure plaatst de gynaecoloog via de natuurlijke weg (vagina, baarmoederhals,
baarmoeder) een dun veertje in de eileiders. Hierdoor groeien de eileiders binnen
drie maanden dicht. Er zijn hier geen hormonen voor nodig. Wel moeten vrouwen
de eerste drie maanden aanvullende anticonceptie gebruiken. In drie maanden werken het lichaam en het veertje samen om een natuurlijke barrière te vormen die voorkomt dat het sperma de eicel bereikt. De Essuremethode is permanent en onomkeerbaar. Vrouwen die voor deze methode kiezen, moeten er dus zeker van zijn dat ze geen kinderen meer willen.


Succesvol
Deze methode wordt al in andere ziekenhuizen in Nederland succesvol toegepast. Nu kunnen vrouwen deze procedure ook in het Jeroen Bosch Ziekenhuis laten verrichten.
Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis betrekt in 2011 een nieuw gebouw en wil dan
het meest patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen
in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire geneeskunde, Endoscopie en Transmurale geneeskunde.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen