Jaardocument Maatschappelijke Verantwoording door zorgaanbieders ervaren als zware administratieve last

Array

“Jaardocument Maatschappelijke Verantwoording wordt door zorgaanbieders ervaren als zware administratieve last, draagt onvoldoende bij aan doelstelling van transparantie in de zorg en kost de maatschappij ruim 8 miljoen euro. Het is tijd voor een nieuwe impuls”.
Dit zijn de conclusies van het eindrapport Jaardocument Maatschappelijke Verantwoording – last of lust? Het rapport is het resultaat van een onderzoek naar de ervaren administratieve lasten onder zorgaanbieders. Meer dan driehonderd zorgaanbieders onder ziekenhuizen, zelfstandig behandelcentra, GGZ, gehandicaptenzorg, verpleging, verzorging, thuiszorg en kraamzorg hebben meegewerkt aan dit onderzoek.
De hoge kosten voor de zorgaanbieders, het feit dat zorgaanbieders zware lasten ervaren en dat de meningen over transparantie verdeeld zijn, leidt tot zware irritaties bij gebruikers van het Jaardocument.
Beproefd Recept adviseert onder andere de uitvraag in het Jaardocument omlaag te halen door nut, noodzaak en toegevoegde waarde van de opgevraagde informatie stevig tegen het licht te houden. Zo wordt jaarlijks gevraagd naar dezelfde informatie. In plaats daarvan zou gevraagd kunnen worden of er iets is veranderd en zo ja, wat er is veranderd.
Veel winst kan geboekt worden als er wordt geïnvesteerd in innovatieve uitvraagmethoden en nieuwe gebruiksvriendelijke technologieën. De Belastingdienst gebruikt voor de aangifte van de inkomstenbelasting ook de pre-fill functie. Zorgaanbieders moeten elk jaar vaak dezelfde gegevens invullen als het jaar daarvoor in een onoverzichtelijke en vaak trage webapplicatie.
Als het Ministerie van VWS niet aan de slag gaat met de adviezen uit het rapport voorspelt Beproefd Recept dat het aantal criticasten en cynisten van het Jaardocument verder zal groeien. Dat zou een slechte zaak zijn, want het Jaardocument is een goed instrument voor de jaarverantwoording. De manier waarop het nu gaat is echter aan een nieuwe impuls toe.
EINDE BERICHT
Voor meer informatie: Dhr. T. Kuzu MSc. – 0624-74 09 10
Het eindrapport is te downloaden via:
http://www.beproefdrecept.nl/Eindrapport_Administratieve_lasten_door_het_Jaardocum ent.pdf

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen