Tijdelijke wet ambulancezorg

Array

Aanbieders van ambulancezorg worden voorlopig voor 5 jaar aangewezen. Zij krijgen geen vergunning voor onbepaalde tijd, zoals in de Wet ambulancezorg staat. De ministerraad heeft op voorstel van minister Schippers (VWS) besloten de Wet ambulancezorg te wijzigen in een Tijdelijke wet ambulancezorg.

Aanwijzing zittende aanbieders
De Tijdelijke wet ambulancezorg wijst zittende aanbieders voor 5 jaar aan. Een vervoerder die wordt aangewezen moet voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen.

Als er in een regio meerdere aanbieders zitten, worden ze als samenwerkingsverband aangewezen. Als het niet lukt om een samenwerkingsverband tot stand te brengen, kan de minister een aanbieder aanwijzen of zelf een rechtspersoon oprichten.

Niet `EU-proof`
In het oorspronkelijke wetsvoorstel zouden ambulancezorgaanbieders een vergunning voor onbepaalde tijd krijgen. Deze oorspronkelijke voorgestelde procedure is niet `EU-proof` en daarmee loopt de Nederlandse premiebetaler onnodig financieel risico.

De wet is tijdelijk om in de tussenliggende periode een meer structurele oplossing te vinden die recht doet aan de uitgangspunten zoals besproken met het parlement en tegelijkertijd past binnen de Europese wet- en regelgeving.

Besparing
Nu de zittende vervoerders worden aangewezen, is het niet meer nodig om een vergunning aan te vragen. Dit bespaart tijd en leidt ook tot lagere administratieve lasten.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Bron: Ministerie van VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen