Toename aantal soa-testen en behandeling bij soa-centra

Array

Het aantal opgespoorde en behandelde soa bij mensen met een verhoogd risico is in 2010 licht toegenomen. In totaal werden 105.016 nieuwe consulten uitgevoerd bij soa-centra (13% meer dan in 2009). Bij 14% van de bezoekers van de soa-centra werd een (of meer) soa gevonden.

Dit blijkt uit de jaarlijkse ’thermometer soa-hiv’ van het RIVM, waarin trends staan over het voorkomen van soa en hiv onder hoogrisicogroepen in Nederland. De cijfers zijn vandaag door het RIVM gepubliceerd.
Chlamydia
Chlamydia was in 2010 net als voorgaande jaren – de meest voorkomende soa binnen de soa-centra. Bij 11% van de heteroseksuele bezoekers van de soa-centra is een chlamydia-infectie gevonden. Dit percentage schommelt de afgelopen jaren tussen de 10 en 11 procent. Bij MSM (mannen die seks hebben met mannen) was het percentage in 2010 10%. Vooral bij heteroseksuelen jonger dan 25 jaar bleef het percentage positieve testen hoog (14,1%).

Gonorroe
Het aantal opgespoorde gevallen van gonorroe steeg in 2010 met 16%. Ten opzichte van 2009 is het aantal nieuwe gonorroe-infecties gestabiliseerd. Bij heteroseksuele bezoekers van de soa-centra bleef het percentage ongeveer gelijk. De stijging van het aantal gonorroe-infecties heeft grotendeels te maken met een stijging van het aantal gonorroe diagnoses bij mannen die seks hebben met mannen (MSM) met 15%.

Syfilis
Het aantal diagnoses van infectieuze syfilis is in 2010 licht afgenomen met 2%. Het percentage positieve syfilis testen nam bij MSM verder af: van 2,8% in 2009 tot 2,3% in 2010, bij heteroseksuele mannen en vrouwen bleef het percentage positieve testen gelijk (0,1%).

Hiv
Sinds 1 januari 2010 wordt iedereen op hiv getest bij de soa-centra, tenzij men expliciet weigert. Ten opzichte van 2009 bleef het aantal hiv nieuwe hiv-infecties bij heteroseksuele mannen en vrouwen gelijk. Het percentage positieve testen bij MSM daalde licht (van 2,4% naar 2,0%).

Bezoekers soa-centra
In 2010 zijn 105.016 nieuwe consulten uitgevoerd bij soa-centra (13% meer dan in 2009). In aanvulling op de reguliere zorg, kunnen hoog-risicogroepen zich hier anoniem laten testen. Afgelopen jaar kwamen vooral meer MSM naar de soa-centra. Het aantal consulten steeg in deze groep met 20% ten opzichte van 2009. Bij heteroseksuele mannen steeg het aantal consulten met 8% en bij vrouwen met 13%.

In totaal werd bij 14% van de bezoekers van de soa-centra een (of meer) soa gevonden. Dit percentage lag hoger bij mannen die seks hebben met mannen (19%). Het aantal soas ligt ook hoger bij sommige etnische groepen en bij mensen die wonen in een wijk met een lage economische status.

Let op: De gegevens van huisartsen zijn niet meegenomen in de thermometer soa-hiv van het RIVM.

Bron: Aidsfonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen