Verhagen: Deur voor overname MSD Organon nog steeds open

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) ”brengt waar nodig en mogelijk partijen met elkaar in contact” om zo veel mogelijk werkgelegenheid te behouden bij MSD, het voormalige Organon in Oss. Moederbedrijf MSD van farmacieceut Merck, dinsdag liet weten af te zien van een verkoop van het Nederlandse onderdeel aan een overnamekandidaat. Maar volgens Verhagen zijn er nog andere kandidaten die een beter bod zouden willen doen.

Drastische maatregelen zoals dat de Nederlandse overheid de MSD-onderdelen overneemt om ze vervolgens door te verkopen aan een geïnteresseerde, wees Verhagen van de hand. Deze stap, een voorstel van de SP, zou negatieve gevolgen hebben voor het vestigingsklimaat in Nederland. Mocht massaontslag toch aan de orde komen in Oss, dat wordt er alles aan gedaan om mensen van werk naar werk te helpen, zei minister Henk Kamp (Sociale Zaken).

”We moeten ons nu inzetten voor plan-B, zonder de deur voor een overname dicht te doen”, aldus Verhagen woensdag in de Tweede Kamer. Verhagen heeft in een gesprek met Merck-topman Ken Frazier gewezen op alternatieven voor het sluiten van de fabriek in Oss. Verhagen streeft er nog steeds naar dat er in Oss een sciencepark komt, waarmee kennis en werkgelegenheid voor de regio behouden kunnen worden. Om zo’n park succesvol te maken, is volgens Verhagen de aanwezigheid van een ‘kennisdrager’ essentieel. Nu Merck niet wil verkopen aan de partij die lang in beeld was, komen er volgens Verhagen mogelijk andere partijen in beeld voor een overname. Eeder stelden de OR, personeel en commissarissen van MSD-Organon en de vakorganisaties dat Merck een positief bedrag zou overhouden aan een overname maar MSD wees het bod van Partij X af.

De voorzieningenrechter in Amsterdam dwong Merck daarom vorige maand om eerst inzicht te geven in het overnamebod van Partij X aan de raad van commissarissen, de ondernemingsraad en de vakbonden van MSD-Organon. De eis dat Merck het bod van Partij X zou accepteren of opnieuw aan de onderhandelingstafel zou gaan werd door de rechter echter niet gehonoreerd.

Na de gedwongen inzage van het bod publiceerden personeel en commissarissen van Organon en de vakorganisaties een adviesrapport. Merck legt dit advies nu dus naast zich neer en besluit voor de tweede keer MSD-Organon niet te verkopen.

In de zomer van vorig jaar besloot Merck de onderzoeksafdeling naar de VS te verplaatsen en de productieafdeling en ondersteunende diensten te reorganiseren. Hierdoor zouden in totaal 2175 van de 4500 banen komen te vervallen, waaronder ongeveer duizend banen van hoogopgeleide onderzoekers.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen