Concentratie van Spoedeisende Hulp in Denemarken

In de regio Zuid-denemarken gaan acht van de dertien Spoedeisende Hulpafdelingen SEH’s) in de komende jaren dicht. In de plaats daarvan gaan huisartsenposten (HAP’s) en ambulancediensten extra zorg bieden. In de vier andere regio’s van Denemarken staan vergelijkbare beleidsvoornemens hoog op de agenda. De triage van de spoedzorg wordt verbeterd. Deze mededeling deed Per Busk, Director of Integrated Care, Region of Southern Denmark in een plenaire inleiding tijdens het elfde, internationale congres over ketenzorg, dat plaatsvond op 31 maart en 1 april in de Deense stad Odense.

Aan dit congres namen bijna 200 onderzoekers, projectleiders en beleidsmakers deel uit twintig verschillende landen. Busk noemde deze integratie van HAP’s en SEH’s als eerste grote voorbeeld van integratie in Denemarken. Twee andere voorbeelden  betroffen het elektronische berichtenverkeer tussen ziekenhuizen en thuiszorg en de ketenzorg voor chronische zieken.

Op 21, 22 en 23 maart 2012 organiseert het Julius Centrum een Masterclass in Arhus en Kopenhagen  over de Deense eerstelijnszorg. Aan de orde komen enkele recente innovaties aldaar, te weten 1. Versnelling van de diagnostiek zoals hierboven besproken 2. De chronische zorg en 3. De integratie van huisartsenposten en Spoedeisende Hulpafdelingen. De Masterclassleiding berust bij de genoemde Frede Oleson en ondergetekende.

Noteert u alvast de datums van deze Masterclass?

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen