Indicatiestelling moet blijven

Array

Het gaat er niet om of het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) blijft bestaan. Het gaat erom dat een onafhankelijke, objectieve en transparante indicatiestelling blijft bestaan. Natuurlijk moet indicatiestelling doelmatiger. Daarom wordt de geldigheidsduur van een aantal indicatiebesluiten opgetrokken naar vijftien jaar. Dat gebeurt per 18 april. Ook kunnen mensen met zintuiglijke beperkingen voortaan zonder indicatie logopedisten raadplegen. Wij zijn met VWS bezig om alle professionals nog meer ruimte te geven om zelf te indiceren: indicatiestelling wordt voor hun indicatiemelding.

Woorden van deze strekking sprak CIZ bestuursvoorzitter Daan Hoefsmit in een plenaire lezing op het bomvolle Julius congres over de toekomst van de AWBZ, de Wmo en de Wet op de jeugdzorg. Dat congres vond plaats op donderdag 7 april en trok 300 deelnemers: Veertig sprekers hielden plenaire inleidingen of gaven workshops over recente lokale, nationale en internationale ontwikkelingen. In het plenaire debat, ondersteund door het gebruik van stemkastjes, stemde 55% voor en 45% tegen  de  stelling “Indicatiestelling is te belangrijk om aan de zorgaanbieders over te laten”.

Tot zover dit bericht. De Power Point Presentaties van Daan Hoefsmit en van vele andere sprekers treft u over enkele dagen aan op www.unitzorginnovatie.nl, doorklikken op ‘Gehouden congressen’.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen