Update schietpartij winkelcentrum Ridderhof, Alphen aan den Rijn

Array

Gemeente Alphen aan den Rijn
Informatie over de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof.
Telefoonnummers
– Informatienummer van de gemeente Alphen a/d Rijn: 0172 465073 (zondagavond tot 24.00 uur, maandagochtend vanaf 9.00 uur).
– Slachtofferhulp 0900 0101, zondag tot 18.00 uur bereikbaar en maandag vanaf 9.00 uur. Buiten deze uren kunt u terecht bij uw huisarts / huisartsenpost.
De crisisdienst van het maatschappelijk werk is 24 uur per dag bereikbaar voor psychische ondersteuning. Tel 088-9004000.
Uw medeleven kunt u tonen op Condoleanceregister of www.condoleance-alphen.nl/. Vanaf vanmorgen 10.00 uur ligt er een register in de centrale hal van het gemeentehuis.

Getuigenmateriaal
Heeft u foto’s of video’s van de schietpartij in De Ridderhof? U kunt ze uploaden naar de politie via www.nationale-recherche.nl.

Burgemeester Bas Eenhoorn: “Alphen aan den Rijn is zaterdag getroffen door een afschuwelijk schietincident. Er zijn nauwelijks woorden te vinden die omschrijven hoe vreselijk de situatie hier is. Er zijn dodelijke slachtoffers en gewonden. Mijn medeleven gaat uit naar de familie’s en naasten van deze slachtoffers. Er is een condoleanceregister geopend op www.condoleance.nl. Wilt u ook uw gevoelens over dit afschuwelijke incident uiten dan kan dat op deze plek.”

Rond de 5.000 inwoners van Alphen en andere betrokken waren gisteren aanwezig op het plein bij De Ridderhof. Burgemeester Bas Eenhoorn sprak als eerste waarbij hij benadrukte dat het nog steeds ongelofelijk is wat hier gisteren gebeurd is. Hij dankte alle aanwezigen voor hun komst en sprak uit dat we sterk moeten zijn, dat we hier sterker uitkomen maar dat we niet zullen vergeten. Nadrukkelijk dankte hij de helden van De Ridderhof: de mensen die tijdens de schietpartij met gevaar voor hun leven anderen hebben gered en geholpen. Een van die mensen is hierbij overleden.

Premier Mark Rutte gaf aan dat sommige gebeurtenissen niet te bevatten zijn. Een gebeurtenis die diepe wonden slaat in de Alphense gemeenschap. Heel Nederland is hierdoor geschokt en rouwt mee. Door een onbegrijpelijke daad zijn mensen overleden en zijn er nog steeds slachtoffers die vechten voor hun leven. Hij dankte alle hulpverleners en betrokkenen voor hun inzet. De koningin die hij vandaag sprak, gaf aan intens mee te leven. Heel Nederland leeft mee en wenst iedereen kracht en sterkte.  Vervolgens werd 1 minuut stilte gehouden.
Aansluitend gingen burgemeester Eenhoorn en premier Rutte naar de plek waar bezoekers bloemen legden.

Brieven naar betrokkenen
De gemeente heeft zondagavond brieven bezorgd  met informatie bij omwonenden, geevacueerde bewoners en huisartsen in Alphen.  De persoonlijke eigendommen van bezoekers die zaterdag het winkelcentrum in allerijl hebben verlaten worden overgedragen aan de gemeente. Wanneer deze maandag opgehaald kunnen worden, wordt later hier bekend gemaakt.

Naast de dader, is het totaal aantal dodelijke slachtoffers nog steeds zes. Deze zijn allen afkomstig uit Alphen aan den Rijn, een ervan heeft de Syrische nationaliteit. Er liggen nog 12 gewonden (waarvan zeven zwaargewond) in ziekenhuizen waaronder een kind. Een ander meisje dat gewond was mocht weer naar huis. Onder de dodelijke slachtoffers zijn drie mannen en drie vrouwen, leeftijden resp. 42, 49, 80, en 45, 68 en 91 jaar.

Met alle schooldirecteuren is contact gelegd om ervoor te zorgen dat kinderen maandagochtend op school opgevangen worden.

De politie is momenteel bezig met grootschalig rechercheonderzoek met 70 rechercheurs. Centraal hierbij staat het onderzoek naar de dader, getuigen, het voorbereiden van een reconstructie en begeleiding van nabestaanden. De lichamen zijn ondertussen overgebracht naar het mortuarium. Opzet is om het onderzoek zondagavond af te ronden waarna het winkelcentrum voorbereid kan worden op teruggave aan de winkeliers morgenochtend.

De komende week zullen burgemeester en wethouders zoveel mogelijk aanwezig zijn bij uitvaarten en herdenkingsbijeenkomsten. Daarnaast zullen zij contacten leggen met de Alphense gemeenschap om hen te ondersteunen en bij te staan in deze moeilijke tijd.

Het forensisch onderzoek kon pas worden gestart nadat het onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van explosieven was afgerond. Zodra het onderzoek dit toeliett, werden de lichamen naar een andere locatie overgebracht. Het team stelde in het belang van de nabestaanden alles in het werk om dit zo snel als de omstandigheden  toelaten, dit af te ronden.

De bewoners van geevacueerde woningen bij winkelcentrum Atlas zijn inmiddels weer teruggekeerd naar hun woning. De verwachting was dat rond 00.15 uur ook de bewoners van winkelcentrum Herenhof terug konden naar hun woning.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen