Belangrijke onderzoekssubsidie voor Ellen Hoogeveen

Array

Dr. Ellen Hoogeveen, internist-nefroloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, heeft een belangrijke subsidie van de Nierstichting ontvangen. Samen met dr Erik Giltay gaat zij bij ruim 3000 patienten die recent een hartinfarct hebben gehad, onderzoeken of visolie kan voorkomen dat de nierfunctie verder achteruitgaat. Het onderzoek zal plaatsvinden in nauwe samenwerking met de prof dr Ron Kusters, klinisch chemicus in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Door deze studie wordt een nieuwe chemische bepaling in het Jeroen Bosch Ziekenhuis geïntroduceerd om de nierfunctie te meten: Cystatine-C. Research analist Eugenie Gemen is verantwoordelijk voor de implementatie van deze nieuwe bepaling.

Het aantal patienten met nierfalen neemt de laatste jaren fors toe. Bij veel patienten gaat de nierfunctie verder achteruit, ook als cardiovasculaire risicofactoren adequaat worden behandeld. Gebleken is, dat de nierfunctie bij patienten na een hartinfarct sterker daalt dan bij vergelijkbare patienten die geen infarct hebben gehad. Het identificeren van nieuwe preventieve en therapeutische behandelopties voor patienten met (een verhoogd risico op) nierschade is daarom van groot belang. Gezien de forse toename van patienten met nierschade in Nederland is het aantal patienten dat hierbij gebaat zou kunnen zijn potentieel groot.

Brede studie
Resultaten van epidemiologische en klinisch studies suggereren dat inname van essentiele n-3 vetzuren (visolie) uit de voeding de achteruitgang van nierfunctie zou kunnen vertragen bij patienten met chronische nierinsufficientie. Om vast te stellen of dat daadwerkelijk zo is, zal bij 3000 mannen en vrouwen die een hartinfarct hebben gehad, de nierfunctie worden bepaald en  opnieuw na 3 jaar om zo het effect van visolie op de nierfunctie te onderzoeken. Niet eerder is bij een dergelijke omvangrijke interventie studie met n-3 vetzuren het effect op nierfunctieverlies bestudeerd.

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Het toegepast wetenschappelijk onderzoek concentreert zich rond een viertal onderzoekslijnen: Kanker, afweer en infectie, Innovatie in Techniek, Hart en Vaten en Leven in balans. Dr Hoogeveen is coördinator van de onderzoekslijn Hart en Vaten.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen