Ondervoeding verkleint je toekomstkansen

Array

Leidt tot slechtere schoolresultaten
Voedselonzekerheid maakt je niet enkel zwak en kwetsbaar op het moment zelf. Het zorgt voor slechtere schoolresultaten die je kansen in het leven hypothekeren. Dat stelden onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde vast bij tweeduizend Ethiopische tieners.

Het lijkt logisch dat ondervoeding niet enkel je groei en gezondheid kan aantasten, maar dat je schoolresultaten er ook niet beter van worden. Eigenaardig genoeg heeft nog niemand onderzoek gedaan naar de reele gevolgen op de schoolcarrière van kinderen in ontwikkelingslanden. Onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde volgden, samen met collega’s van de Jimma universiteit (Ethiopie) en Brown University (VS), twee jaar lang 2084 Ethiopische jongeren tussen 13 en 17 jaar. In Ethiopie is er geregeld voedselschaarste, zodat de onderzoekers jongeren konden vergelijken die wel en niet met voedselonzekerheid kampten. Ze maten het absenteïsme en noteerden de klas die de kinderen afmaakten in het jaar na de hongerperiode.

Een op drie van de voedselonzekere kinderen bleef een of meerdere dagen weg van school, vergeleken met 1 op 5 kinderen die geen voedselproblemen kenden. Anders gezegd, ze bleven 1,8 keer vaker weg van school. Niet om te spijbelen, maar meestal om hun ouders te helpen aan voedsel of geld te raken.

De voedselonzekere kinderen haalden ook duidelijk slechtere resultaten. In de onderzochte periode maakte 1 op 4 van de voedselonzekere kinderen de lagere school af (achtste studiejaar), tegen 1 op 3 van de kinderen zonder voedselproblemen.

Dit soort gevolgen van voedselonzekerheid sleep je nog jaren nadien mee, als het al niet levenslang is.

De onderzoekers beschouwden een tiener als ‘voedselonzeker’ als die in de afgelopen drie maanden zich zorgen had gemaakt over voldoende voedsel, minder had gegeten dan normaal of zonder eten naar school had gemoeten (door gebrek aan voedsel of geld), of om voedsel had moeten bedelen. Ze vrezen dat het probleem erger gaat worden, door de stijgende voedselprijzen.

 

Voor de redactie

Het artikel “Food insecurity, school absenteeism and educational attainment of adolescents

in Southwest Ethiopia: a longitudinal study” verschijnt in het Nutrition Journal. Het blad vond het belangrijk genoeg om het als prepublicatie online beschikbaar te stellen:  http://www.nutritionj.com/content/10/1/29

 

De “Jimma Longitudinal Family Survey of Youth”, waarop het onderzoek is gebaseerd, wordt gefinancierd door de Packard Foundation, de Campton Foundation, de National Institutes of Health en de National Science Foundation.

Recente artikelen