Betere glucoseregeling met nieuwe diabetessensor Enlite

Bijgaand ontvangt u een persbericht over de lancering van de Enliteâ„¢ diabetessensor. Dit is de nieuwste en meest geavanceerde glucosesensor voor continue glucosemonitoring (CGM) in Nederland. Uit meerdere klinische referentiestudies blijkt dat CGM diabetespatienten helpt een betere glucoseregulering te bereiken zonder toename van hypoglykemieen (lage bloedsuiker), een gevaarlijke en mogelijk levensbedreigende complicatie van diabetes. De Enlite Sensor combineert een groter comfort met betere glucosesensorprestaties op het gebied van zowel nauwkeurigheid als hypodetectie.

De Enlite Sensor in combinatie met Real-Time CGM systemen geeft patienten de mogelijkheid om de bloedsuikers beter te regelen en beter een hypoglykemie te voorspellen en te detecteren. Hypoglykemie kan namelijk een van de meest beangstigende aspecten van leven met type 1 diabetes zijn,” zegt Dr. Harold de Valk, internist-endocrinoloog van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. “CGM is een belangrijk onderdeel van diabetesmanagement. Onderzoek met vormen van continue glucose monitoring zijn in volle gang en verscheidene studies hebben laten zien dat deze methode een belangrijk onderdeel kan gaan vormen van diabetesmanagement voor een aantal patienten. Recente studies geven aan dat hoe hoger het percentage van de tijd dat patienten CGM gebruiken, des te beter de glucoseregulering is die ze kunnen bereiken zonder toename van het aantal hypoglykemieen”.

Dr. Henk Veeze, kinderarts en bestuursvoorzitter van Stichting Diabeter:
“Steeds meer ook zeer jonge patienten krijgen met de expertise van centra als Diabeter en het gebruik van de bestaande glucosesensor in combinatie met de insulinepomp uitzicht op een complicatievrij leven met diabetes. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat dit mogelijk wordt. Dit bespaart niet alleen veel leed maar bespaart ook op zeer hoge gezondheidskosten op middellange termijn. De nieuwe Enlite Sensor is niet alleen makkelijker in te brengen en te dragen maar ook veel nauwkeuriger.”

Medtronic, Inc. (NYSE: MDT) maakt de introductie bekend van de Enliteâ„¢ sensor in Nederland. De Enlite Sensor is de nieuwste en meest geavanceerde glucosesensor voor continue glucosemonitoring (CGM) van Medtronic. Uit meerdere klinische studies blijkt dat CGM diabetespatienten helpt een betere glucoseregulering te bereiken zonder toename van hypoglykemieen (lage bloedsuiker), een gevaarlijke en mogelijk levensbedreigende complicatie van diabetes. De Enlite Sensor combineert een groter comfort met betere prestaties op het gebied van zowel nauwkeurigheid[1]als hypodetectie[2].

Wanneer de Enlite Sensor in combinatie met de voorspellende alarmen van de Real-Time CGM systemen van Medtronic wordt gebruikt, dan wordt tot 98%[3] van de hypoglykemieen bij diabetespatienten gedetecteerd. Deze alarmfunctie geeft mensen met diabetes een vroegtijdige waarschuwing zodat ze actie kunnen ondernemen om een gevaarlijke hypoglykemie te voorkomen, één van de grootste angsten van mensen die leven met diabetes.

De aanzienlijke verbeteringen in het ontwerp zorgen ervoor dat de Enlite Sensor comfortabeler en gemakkelijker in gebruik is dan de eerdere sensor. In een klinische studie met de Enlite Sensor gaf 85% van de patienten aan dat het inbrengen van de sensor pijnloos was en 86% dat het Enlite inbrengapparaatje gemakkelijk in gebruik was[4]. De Enlite Sensor is aanzienlijk kleiner dan het vorige product van Medtronic – het volume van de sensor is 69% kleiner en hij is 38% korter.[5] Wat verder nog bijdraagt aan het comfort van de patient is dat de Enlite Sensor in de buik en in de bil ingebracht kan worden en tot 6 dagen gebruikt kan worden.

“Het gebruik van CGM neemt snel toe, aangezien zowel diabetespatienten als hun diabeteszorgverleners de voordelen ervaren van het zien van schommelingen in glucosepatronen, aan de hand waarvan actie kan worden ondernomen om een betere diabetesregulering te bereiken. Door de nieuwe Enlite Sensor kleiner te maken en ook gemakkelijker om in te brengen en te dragen, verwachten we dat meer mensen met diabetes deze technologie kunnen gebruiken om hun aandoening te behandelen en uiteindelijk hun leven te verbeteren,” zegt Katie Szyman, president van de diabetesdivisie en senior vice president van Medtronic.

De Enlite Sensor ontving de CE-goedkeuring in Parijs (Frankrijk) en wordt, afhankelijk van andere lokale goedkeuringen, in meer dan 50 landen gelanceerd. In Nederland waar de Enlite Sensor is goedgekeurd kunt u informatie vinden op de volgende website: www.google-diabetes.nl. De Enlite Sensor is uitsluitend bestemd voor gebruik met: het MiniMed Paradigm® REAL-Time-systeem, het MiniMed Paradigm Veo™-systeem, het Guardian® REAL-Time CGM-systeem en iPro™2.

Over continue glucosemonitoring (CGM) in Nederland
Diabetespatienten gebruiken persoonlijke CGM voor de continue meting van glucosewaarden in de interstitiele vloeistof (vocht tussen de cellen) van het subcutane weefsel. De patient brengt een op een naald lijkende wegwerpsensor onder de huid in en de sensor verstuurt om de vijf minuten glucosegegevens naar een monitor. CGM maakt het plaatje completer omdat het hypo’s en hypers laat zien die mogelijk niet gezien worden met periodieke vingerprikmetingen.

 

CGM wordt echter nog maar op beperkte schaal toegepast aangezien de patienten de kosten tot voor kort zelf moesten dragen. Per 1 november 2010 is CGM voor specifieke indicaties en afhankelijk van het contract tussen zorgverzekeraar en het behandelcentrum, onderdeel geworden van de basisverzekering. Een mijlpaal voor een grote groep diabetespatienten. Door de vergoeding van RT-CGM in Nederland krijgen meer patienten toegang tot deze innovatieve therapie. Patienten kunnen een makkelijker en rustiger bestaan krijgen met diabetes en daarnaast kan de betere regulatie met CGM complicaties op langere termijn, zoals hartproblemen en nierfalen helpen te voorkomen.


[1]Hoewel de nauwkeurigheid bij alle systemen van Medtronic verbeterde, varieren de precieze gegevens afhankelijk van het systeem waarmee de sensor gebruikt wordt. In een onderzoek naar thuisgebruik door volwassen patienten bleek dat de MARD-waarde voor de Enlite Sensor 15,3% was ten opzichte van 18,4% voor de SofSensor. MARD betekent “Mean Absolute Relative Difference” (gemiddeld absoluut relatief verschil). Dit is een maat voor de gemiddelde afwijking van sensormetingen vergeleken met de referentiemetingen voor bloedglucosemeters van Yellow Springs Instruments. Hoe lager de MARD-waarde, des te nauwkeuriger de sensor.

[2]Het hypoglykemiedetectiepercentage geeft aan hoe vaak het CGM-apparaatje van Medtronic de patient correct waarschuwt als zijn glucosespiegel lager is dan 3,89 mmol/l binnen ± 30 minuten voordat hypoglykemie optreedt (als het voorspellende alarm op 30 minuten is ingesteld).

[3] Dit verwijst naar een voorvalanalyse van +/- 30 minuten. Ondergrens ingesteld op 3,89 mmol/l en voorspellend alarm voor lage glucosespiegel ingesteld op 30 minuten. Bron: Addendum voor prestaties van de Enlite Sensor (voor 522/722, 524/724 en Guardian)

[4] Interne gegevens

[5] Interne gegevens

 

Recente artikelen