Gebruik van antibiotica bij pasgeborenen wisselt sterk

Array

De tien Nederlandse intensive care-afdelingen voor pasgeborenen gebruiken verschillende antibiotica voor dezelfde infecties. Dat beschrijft ziekenhuisapotheker Yves Liem in zijn proefschrift. Hij pleit voor een uniformere behandeling. Liem promoveert op 14 april aan de Universiteit Utrecht.
Ziekenhuisapotheker Yves Liem analyseerde welke antibiotica de tien Nederlandse neonatale intensive care units (NICU’s) in 2005 gebruikten. Van de pasgeborenen die op een NICU opgenomen worden zijn het vooral de te vroeg geboren baby’s met een te laag geboortegewicht die behandeld worden met antibiotica. Bij hen is de afweer tegen infecties minder goed dan bij op tijd geboren baby’s met een normaal geboortegewicht. In 2005 werden per NICU 300 tot 600 pasgeborenen opgenomen, waarvan bij 10 tot 24 procent een bacteriele bloedvergiftiging (sepsis) optrad.

Het antibioticagebruik blijkt sterk te verschillen per NICU. De ene NICU gebruikte bijna drie maal zoveel antibiotica als de andere. In de tien NICU’s werden gemiddeld zes verschillende antibiotica gebruikt om 90 procent van hun patienten te behandelen. Maar hiervoor waren in enkele NICU’s drie verschillende antibiotica toereikend en in andere tien. Die variatie is opvallend. Overigens gebruiken Nederlandse NICU’s minder verschillende antibiotica dan buitenlandse kindergeneeskundige afdelingen.

Verder signaleert Liem dat sommige NICU’s relatief vaak hun toevlucht nemen tot ‘reserve’-antibiotica, zoals vancomycine, teicoplanine en derde generatie cefalosporinen. Deze antibiotica moeten zo weinig mogelijk gebruikt worden. Dan zijn ze nog bruikbaar wanneer resistentie is opgetreden tegen andere antibiotica.

Liem vergeleek ook het antibioticagebruik van alle 94 Nederlandse ziekenhuizen tussen 1997 en 2002. Het antibioticagebruik per ziekenhuis blijkt sterk te varieren. Maar dat zegt weinig over specifieke patientengroepen, vandaar dat Liem daarna het antibioticagebruik in NICU’s verder analyseerde.

Liem: “Ik vind het opmerkelijk dat in het kleine Nederland de ene NICU met drie antibiotica negentig procent van zijn patienten kan behandelen, terwijl een andere NICU daar tien voor nodig heeft. Het is niet helemaal duidelijk waar die verschillen vandaan komen. Het wijst volgens mij op het belang van ‘antibiotic stewardship’. Dat is een speciaal antibiotica-team met onder meer artsen en apothekers dat toeziet op juist gebruik van antibiotica.”

Liem analyseerde ook de dosis-aanbevelingen van veel voorgeschreven antibiotica bij pasgeborenen uit zeven verschillende internationaal gerenommeerde tekstboeken. De dosis-adviezen bleken uiteen te lopen. Alle Nederlandse NICU’s hebben richtlijnen voor de behandeling van infecties bij pasgeborenen, waarbij de keuze van antibiotica blijkt te varieren, maar waarbij de dosis vastgelegd is in een landelijk Kinderformularium. Liem benadrukt het belang van een verstandig antibioticabeleid door Nederlandse NICU’s om de ontwikkeling van resistentie tegen te gaan.

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen