Integrale aanpak kindermishandeling jeugdzorg, politie en OM

Array

Bureau Jeugdzorg, politie en OM starten integrale aanpak kindermishandeling
Het protocol “Meldingen kindermishandeling door Bureaus Jeugdzorg bij de Politie en het Openbaar Ministerie” wordt vandaag ondertekend door Jeugdzorg Nederland, de Politie en het Openbaar Ministerie en wordt aangeboden aan de Directeur-generaal Preventie Jeugd en Sancties, Dineke ten Hoorn Boer, van het ministerie van Veiligheid en Justitie. In dit protocol zijn samenwerkingsafspraken opgenomen over de meldingen bij de politie van (vermoedens van) ernstige kindermishandeling vanuit het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK), onderdeel van Bureau Jeugdzorg. Gerichte strafrechtelijke daderaanpak wordt hiermee onderdeel van de aanpak van kindermishandeling.

Kindermishandeling is bij uitstek een probleem waarbij componenten van straf en zorg elkaar ontmoeten. Juist daarom vraagt een effectieve aanpak van kindermishandeling een actieve gezamenlijke inzet van het AMK, de politie en het Openbaar Ministerie. Onderlinge samenwerking vergroot de mogelijkheden de veiligheid van kinderen te waarborgen en recidive te voorkomen.

Het samenwerkingsprotocol voorziet in vereenvoudiging van de procedure voor het melden van kindermishandeling door medewerkers van Bureau Jeugdzorg en het AMK aan de politie. Er wordt gebruik gemaakt van een standaard meldingsformulier. Daarnaast informeren de politieambtenaar en hulpverlener elkaar vaker zodat de hulpverlening en het opsporingsonderzoek van de politie meer op elkaar kunnen worden afgestemd.

Circa 100.000 kinderen zijn jaarlijks slachtoffer van kindermishandeling, zoals verwaarlozing, mishandeling of seksueel misbruik. Daarnaast zijn tenminste 60.000 kinderen jaarlijks getuige van huiselijk geweld. Deze kinderen worden ook als slachtoffer aangemerkt. Het totaal aantal aangiften van kindermishandeling ligt nu onder de 1000 per jaar. Deze samenwerking tussen de drie organisaties heeft als gevolg dat het aantal meldingen vanuit het AMK bij de politie zal stijgen.

Kindermishandeling vormt een ernstig maatschappelijk probleem. Jeugdzorg Nederland, de Politie en het Openbaar Ministerie onderkennen hun rol in de aanpak van kindermishandeling en de maatschappelijke verantwoordelijkheid die daarmee gepaard gaat.

Bron: VTS Politie Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen