Miljoenen besparing trombosezorg ICT in twijfel getrokken

MobiHealth Twente en Isala uit Zwolle starten met een nieuwe werkwijze voor trombosezorg. Kern daarvan is dat patienten zelf hun bloed controleren en de gegevens via internet naar de trombosedienst sturen, waarna ze een medicatieschema ontvangen. Het Enschedese bedrijf MobiHealth claimt in Zorgvisie dat als deze werkwijze landelijk ingevoerd zou worden dit jaarlijks veertig miljoen zou besparen. Rene Luigies van Eusamed zegt dat dit een opgeklopt verhaal is. Al 7 jaar heeft Roche het thuis meetsysteem dat door PortaVita is ontwikkeld en wordt onderhouden. Dat is ook een volledig zelfmanagement systeem voor antistolling gebruikers, en dat zijn niet alleen trombosepatienten. Ook in dit systeem meten patienten meten thuis de stollingstijd van hun bloed. Gegevens worden automatisch doorgestuurd naar de trombosedienst en patienten krijgen een digitaal medicatieschema terug.  De aanpassing van MobiHealth is nauwelijks innovatief te noemen. Verder ontbreekt de onderbouwing van de claim van de besparing van 40 miljoen. Hoe gewenst ook vanuit het perspectief van patient zelfmanagement is deze wijze van zorgverlening, die de trombosedienst van Star-MDC trouwens al vele jaren uitvoert niet goedkoper maar duurder dan de reguliere trombosezorg, zo meldt Thijs Veerman van Star-MDC. Dit komt vooral door de kosten van het meetapparaat en meetstrips.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen