EenVandaag: Zorgsector maakt misbruik van stagiaires

Tweederde van de studenten (67 procent) die stage hebben gelopen in een verpleeghuis of verzorgingshuis is ingezet als vast personeelslid. In ruim 80 procent van de gevallen gebeurde dit met regelmaat.

EenVandaag
Dit blijkt uit onderzoek van TopX, het jongerenpanel van EenVandaag, onder 600 MBO-studenten in de zorg. Circa tweehonderd studenten hebben wel eens handelingen uitgevoerd op de stage- of leerwerkplek waarvoor ze niet bevoegd waren.

Medische handelingen
Het gaat hierbij om het uitdelen van medicijnen tot aan medische handelingen als wondverzorging en het geven van spuiten. ‘Vaak heb ik medicijnen uitgedeeld en prikken moeten zetten terwijl dat op school nog niet aan bod was gekomen. Ik had niet het idee dat ik kwam om iets te leren. Ik werd gedwongen handelingen uit te voeren die ik maar voor 50% beheerste’, aldus een studente. Ook komt het volgens de studenten vaak voor dat ze alleen verantwoording moesten dragen over een groot aantal clienten.

Verantwoordelijkheid
In EenVandaag vertelt een leerling dat ze ’s nachts alleen de verantwoording droeg voor dertig dementerende bewoners. Zeven op de tien (69 procent) studenten die stage hebben gelopen in een verpleeghuis of verzorgingshuis heeft zelf ervaren dat er handen tekort waren aan het bed. De werkdruk beoordeelt 59 procent als te hoog. De werkomstandigheden in verpleeghuizen zijn volgens studenten slechter dan in verzorgingshuizen.

Onderzoek
TopX is het jongerenpanel van het actualiteitenprogramma EenVandaag. Aan dit online onderzoek, gehouden tussen 22 maart en 11 april 2011, deden 600 studenten mee, verspreid door het hele land. Ze volgden een van de vier MBO-opleidingen waarmee je later in de ouderenzorg terecht kan: Helpende Zorg&Welzijn, Zorghulp, Verzorgende IG of Verpleegkunde.

Dinsdag was de uitzending over dit onderwerp te zien om 18.15 uur op Nederland 1.

Bron: EenVandaag

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen