Eikenprocessierupsen in proeftuin onderzocht

Array

De eikenprocessierups komt de laatste jaren op steeds meer plaatsen voor in Nederland. Veel mensen hebben last van de haren van het insect. Ze krijgen jeuk of een branderig gevoel. Vandaag is daarom een proeftuin geopend voor onderzoek naar de eikenprocessiesrups. In de proeftuin van Dieverbrug wordt het gedrag van de eikenprocessierups bestudeerd wordt. Sylvia Henningman beheert de proeftuin.

Op 2 april kwamen de eerste eikenprocessierupsen in Noord-Brabant en Noord-Holland uit het ei. De afgelopen dagen kwamen ook de eerste eipakketjes in Drenthe uit. Het is daarmee zeer waarschijnlijk dat nu in het hele land de rupsjes op zoek zijn naar jonge verse eikenblaadjes. In het zuiden van het land komen de eiken al volop in blad. In het noorden moet de bladontplooiing nog op gang komen. Daar zullen de rupsjes zich eerst tegoed doen aan de sterk opzwellende knoppen.

Ondanks het feit dat de eikenprocessierups al twintig jaar onafgebroken in een steeds groter deel van Nederland voorkomt, is er nog weinig bekend over de ecologie, het gedrag en de beheersing van de eikenprocessierups. Tot op heden werden onderzoeken gedaan in kleine kooitjes, in de vrije natuur of in laboratoria. Vanaf vandaag heeft het recent opgerichte Eikenprocessierups Kenniscentrum een unieke faciliteit voor onderzoek, voorlichting en educatie tot haar beschikking. Op initiatief van Silvia Hellingman van Biocontrole en met steun van Landschapsbeheer Drenthe en Timmerman Groenvoorzieningen is het eerste eikenprocessierups proefstation in Europa gerealiseerd. Het opzetten van het proefstation is mede ingegeven door de intensieve samenwerking tussen provincies en gemeenten in Drenthe, Friesland en Groningen, de gemeente Steenwijkerland in Overijssel en de gemeente Noordoostpolder in Flevoland.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen