Medische gegevens van daders horen ook niet op straat

De aanrichter van het bloedbad in Alphen aan den Rijn een week geleden stopte een jaar voor zijn daad met het gebruik van medicijnen. De 24-jarige Tristan van der Vlis slikte zes jaar lang pillen die waanideeen en hallucinaties moesten voorkomen. Over deze en alle andere medische gegevens van de dader schrijft het AD zaterdag op basis van gegevens in zijn medisch dossier.

Ik ben geschokt dat het AD deze gegevens heeft gekregen en ook nog publiceert! Ik ben erg blij dat de Eerste Kamer het huidige EPD unaniem van de hand heeft gewezen. Door het ontbreken van technische barrières zouden alle artsen straks via het landelijk schakelpunt (LSP) in alle medische dossiers kijken. En ook in dossier van de dader van de schietpartij in Alphen aan de Rijn. De mens is nieuwsgierig, te nieuwsgierig.  Door dit artikel blijkt maar weer dat er genoeg mensen te vinden zijn die het niet zo nauw nemen met hun beroepsgeheim en dat er mensen zin die net zo lang zooeken tot ze lekken weten te vinden en mijn inhoud dan desgewenstmet iedereen die interesse heeft delen. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zouden samen toezicht gaan houden op het EPD. Maar controleren achteraf misbruik. Dan is het kwaad dus al geschiedt. Net als in dit geval. Het toezicht is in de huidige conceptwet nog niet goed uitgewerkt. En de huidige techniek en regels zijn onvoldoende om dit soort excessen voor te zijn.Daarnaast ligt het eigendomsrecht niet bij de patient en in dit geval bij nabestaanden en dat vind ik een kwalijke zaak. Artsen genieten een te groot vertrouwen en daarnaast lopen zij het risico om aansprakelijk te worden gesteld bij het lekken van gegevens. Maar bovenal heeft de patient te weinig in de melk te brokkelen als het gaan om zijn/haar gegevens. En de zorgconsument heeft niet de keus om de ene arts wel te willen vertrouwen en de ander niet. Ik blijf pleiten voor een EPD2.0 waar de burger “in the lead” is.

http://www.nu.nl/algemeen/2493745/van-vlis-stopte-met-pillen-waanbeelden.html

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen