Balans tussen werkzaamheid en risico’s van geneesmiddelen

Array

Geneesmiddelenbewaking gaat over het ontdekken, begrijpen en voorkomen van bijwerkingen, waarbij het in kaart brengen van de omgeving waarin een middel gebruikt wordt steeds belangrijker wordt. Marjolein Willemen beschrijft in haar proefschrift drie factoren die van belang zijn bij de beoordeling van de balans tussen werkzaamheid en schadelijkheid van geneesmiddelen.

Ten eerste blijkt dat een goede kennis van eigenschappen van gebruikers van geneesmiddelen noodzakelijk is. De medische voorgeschiedenis kan patienten kwetsbaarder maken voor de ontwikkeling van bijwerkingen.

Ten tweede blijkt dat de gebruiksduur van geneesmiddelen invloed heeft op de balans werkzaamheid-schadelijkheid. Dit is bijvoorbeeld het geval voor geneesmiddelen voor de behandeling van overgewicht. Als patienten snel stoppen met een behandeling, ondervinden patienten wel de bijwerkingen zonder dat de positieve effecten die zich op lange termijn openbaren hebben kunnen plaatsvinden.

Ten derde vond Willemen dat de beschikbaarheid van geneesmiddelen (alleen op recept of zonder recept via de apotheek en/of drogist) van invloed is op het type patienten dat een geneesmiddel gebruikt. Dit kan wederom samenhangen met de kans op het ontwikkelen van bijwerkingen.

De promovendus concludeert dat deze drie factoren meegewogen moeten worden bij een goede beoordeling van de balans werkzaamheid-schadelijkheid van geneesmiddelen.

20-04-2011, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Marjolein Willemen, Farmaceutische Wetenschappen
Proefschrift: The context of medicines’ use in benefit-risk evaluation
Promotor 1: Prof. dr. H.G.M. Leufkens
Promotor 2: Prof. dr. A.C.G. Egberts
Copromotor 1: Dr. A.K. Mantel-Teeuwisse
Copromotor 2: Dr. S.M.J.M. Straus

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen