Interacties tussen prioneiwitten: de poort naar vernieuwende therapieën?

Prionziektes worden niet veroorzaakt door besmettelijke micro-organismen (bacterien en schimmels), virussen of parasieten. Aan de basis van prionziekten staat het hervouwen van de ruimtelijke structuur van het natuurlijk voorkomende prioneiwit (PrPC) naar een aan de ziekte gerelateerde ruimtelijke structuur (het prion, PrPSc). Alan Rigter ontdekte dat verschillende interacties tussen normale prioneiwitten onderling en tussen het prioneiwit en het verkeerd gevouwen prion mogelijk zijn.

Deze interacties zijn van belang in het (her)vouwingproces van PrPC naar PrPSc (conversie). Ze bepalen de gevoeligheid voor het krijgen van de ziekte en de overdraagbaarheid van de ziekte tussen verschillende soorten. Rigter bracht in kaart (door vernieuwend gebruik van een bestaande techniek) welke delen van het eiwit tot interactie in staat zijn. Daarnaast gebruikte hij een relatief nieuwe techniek om het hervouwen van het prioneiwit te bestuderen. Daarmee kon hij achterhalen hoe die verschillende delen van het eiwit het hervouwingsproces beïnvloedden. De opgedane kennis wat betreft prioneiwit-interacties geven houvast voor het ontwikkelen van vernieuwende therapieen, waarbij misschien de functie van het normale prioneiwit in stand gehouden of hersteld kan worden terwijl de ziekte tot een halt geroepen wordt.

Datum en tijd: 29/4/2011 14:30
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Promovendus: Alan Rigter
Faculteit: Faculteit Diergeneeskunde
Proefschrift: Prion Protein Self-Interactions: a gateway to novel therapeutic strategies?
Promotor 1: Prof.dr. A.D.M.E. Osterhaus
Copromotor 1: Dr. A. Bossers

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen