Gestructureerd vraaggesprek bij peuters werkt fantastisch

Array

In Zeeland nemen jeugdverpleegkundigen bij alle peuters van 18 maanden de VOBO-Z af: een gestructureerd vraaggesprek met de ouder(s). Als ouders (of de verpleegkundige) zorgen aangeven wordt doorgevraagd en afgesproken welke zorg verder nodig is.

Stafverpleegkundige/promovenda Ingrid Staal van de GGD Zeeland heeft samen met senior onderzoeker dr. Henk van Stel van het Julius Centrum, Henny van den Brink van Zorgstroom Thuiszorg, prof. Jo Hermanns van de UvA en ondergetekende hierover gepubliceerd in het tijdschrift “Child: Care, Health and Development”. De titel is: Assessment of parenting and developmental problems in toddlers: development and feasibility of a structured interview.

Enkele resultaten zijn: 1. De respons was erg hoog: het vraaggesprek werd afgenomen bij de ouders van 97,8% van alle 1140 kinderen uit de onderzoeksperiode. 2. Het instrument is goed bruikbaar in de dagelijkse praktijk, maakt onderscheid tussen kinderen met hoog/verhoogd/laag risico op opvoedings- en ontwikkelingsproblemen en geeft inzicht in de ervaren zorgen, problemen en zorgbehoefte van ouders. Dat is direct bruikbare informatie voor professionals in de jeugdgezondheidszorg. De VOBO-Z heet vanaf nu SPARK. Voor de Engelstalige publicaties over de VOBO-Z is gezocht naar een pakkende Engelstalige naam. Dat is SPARK geworden: Structured Problem Analysis of Raising Kids. De afkorting SPARK is ook in het Nederlands te gebruiken: Signaleren van Problemen en Analyse van Risico bij (opvoeden en ontwikkeling van) Kinderen. Bij de volgende publicaties en bij implementatie-projecten gaan we de naam SPARK gebruiken.

Meer info over het genoemde artikel, de SPARK en de plannen voor implementatie is te krijgen bij Ingrid Staal en Henk van Stel ([email protected]). Het genoemde artikel vindt u op www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op ‘Publicaties’. Tot zover dit bericht. Op 30 september organiseren het Nederlands Jeugd instituut, het Julius Centrum en vele beroepsorganisaties een congres over recente professionele ontwikkelingen in de Centra voor Jeugd en Gezin. Dan komen ook nieuwe, recente gereed gekomen meetinstrumenten aan de orde om opvoedproblemen te inventariseren. Noteer alvast de datum. Eind mei verschijnt de brochure.

Guus Schrijvers

Komende maandag 25 april verschijnen er geen berichten van prof.dr. Guus Schrijvers, omdat hij  met zijn echtgenote het paasweekeinde in Madrid doorbrengt.  Hij wenst u allen rustige en warme Paasdagen toe.

Guus Schrijvers is Hoogleraar Public Health, in het bijzonder Structuur en Functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
E-mail: [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen