Grotere SEH’s en IC’s doen het beter bij reanimaties

Array

Indien een Spoedeisende Hulpafdeling minder dan 10 reanimaties per jaar doet, heeft zij een hogere mortaliteit na reanimeren dan wanneer zij er meer dan veertig per jaar doet. Dat blijkt uit een studie van Callaway in het Tijdschrift Resuscitation. Indien een patient na reanimeren op een Intensive Care (IC) afdeling terecht komt, is zijn overlevingskans hoger op een IC, die jaarlijks meer dan vijftig van deze patienten opneemt. Dit blijkt uit een zeer recente studie van Shin, ook in het blad Resuscitation.

Deze bevindingen kwamen naar voren tijdens het symposium op 8 april bij het afscheid van AMC cardioloog Ruud Koster, die zich tijdens zijn carrière steeds heeft ingezet voor reanimatiepatienten. Ondergetekende  gaf een gastcollege over het gebruiken van kwaliteitsindicatoren bij reanimatie. Mijn PPP tref u aan op www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op publicaties.

Tot zover dit bericht. Medio september start de Julius masterclass leiding geven aan spoedzorg en verloskundige zorg. Het onderwerp reanimeren en eerste harthulp vormt een van de vele thema’s die aan bod komen. Wilt u aan deze masterclass deelnemen?  Stuur dan een mail naar Liane van Schaik op [email protected]

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen