Ontwikkeling en onderzoek van chronische zorg gaan hand in hand

Array

Op 4 april stond op deze site een bericht met de kop “Ketenzorg is genoeg onderzocht:  nu aan de slag” (zie ook www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op “Nieuwsbrieven”). Aan het woord was de Duitse innovator Helmuth Hildebrand. Bert Vrijhoef, hoogleraar chronische zorg in Tilburg, las dit bericht en reageert: “Ook in Nederland zijn we al even aan de slag met transmurale zorg, ketenzorg, disease management en meer recent met geïntegreerde zorg. Zowel patienten, huisartsen, ziekenhuizen, andere zorgaanbieders, zorgverzekeraars en de overheid in Nederland zitten niet stil als het gaat om de chronische zorg toekomstbestendig te maken.

De vraag of deze verbeterwijzen ook daadwerkelijk tot goede resultaten leiden is slechts gedeeltelijk te beantwoorden. Op basis van tien jaar evaluatieonderzoek is onder bepaalde condities sprake van een verbetering van het zorgproces alsook de uitkomsten van zorg. Over de impact op de mate van kosteneffectiviteit weten we nog niet veel. De methodologische kwaliteit van veel onderzoek op dit gebied laat te wensen over met als gevolg dat het voor beleidsmakers niet duidelijk is welke aanpak het meeste oplevert. Tegelijkertijd weten we al wel dat een ziektespecifieke aanpak van ketenzorg niet de oplossing is voor mensen met meer dan één chronische aandoening.

Kortom, zowel wat betreft de ontwikkeling van interventies, de implementatie en evaluatie ervan staan we nog maar aan de basis van wat nodig en wenselijk is. Ontwikkeling en evaluatie van initiatieven ter verbetering van chronische zorg dienen dan ook hand in hand te gaan”.

Tot zover de reactie van Bert Vrijhoef. Op vrijdag 1 juli organiseert het Julius Centrum een congres over chronische zorg in Nederland. Dat congres heeft de lange titel “Chronische Zorg: Recente nationale en internationale ontwikkelingen in onderzoek, projecten, bekostiging en beleid van ketenzorg en geïntegreerde zorg”.  Ook daar komen bovengenoemde voor- en nadelen van nieuwe organisaties en hun overhead aan de orde. Wilt u naar dit congres? Wilt u in één dag op de hoogte raken van vele lokale, nationale en internationale en ziektebeeld gebonden ontwikkelingen? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl klik door op ‘Aankomende congressen’,  lees de prachtige brochure en meld u aan.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen