Persoonsgebonden Budget is plank vol ordners

Array

Op 4 april stond op deze site een bericht  (zie ook  www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op ‘Nieuwsbrieven’) met de kop “Houder van persoonsgebonden budget (PGB) moet wel goede werkgever zijn”. Joyce Verhoeff komt daarin aan het woord over fraude met PGB’s. Marja Morskieft is aan een rolstoel gekluisterd en heeft zo’n PGB. Zij reageert boos op Verhoeff: “Ik word er nogal moe van dat er steeds zulke ongenuanceerde verhalen rondzingen over hoe makkelijk het frauderen is met het PGB.

(Mevr. J. Verhoeff: “zo worden de eigen inkomsten wat opgehoogd. Sparen voor een nieuwe tv of pc”). Zeker is het zo dat er fraude gepleegd wordt. Vaak gaat het dan om grote bedragen. Dan betreft het malafide bemiddelings bureaus, of zelfs psychiaters  die indicaties aanpassen zodat een instelling meer PGB-gelden ontvangt. Fraude met subsidiedieregelingen en zorggelden, vaak professioneel opgezet, blijft een te bestrijden kwaad. Maar om nu de individuele PGB houders weer eens in de hoek van fraudeur te zetten, dat is onterecht, tendentieus en kwetsend.

Het gros van de PGBhouders voert conscientieus een administratie, betaalt zijn/haar zorgverleners redelijke tarieven en koopt geen luxegoederen van het budget! Ik zou persoonlijk niet eens weten hoe ik dat moest aanpakken: ik verantwoord elk half jaar elke cent besteed budget aan het zorgkantoor. Het niet bestede budget moet terug: ook tot op de laatste cent. Er is inderdaad een Vrij Besteedbaar Bedrag, ofwel een Verantwoordingsvrij Bedrag, dat bestaat uit 1,5 % van het totale jaarbudget, dat is vrij aan zorg te besteden. Dus aan bijv. een feestdagenuitkering, eens een bloemetje voor u PGB-hulp. Heeft mevr. Verhoeff bezwaar tegen het Verantwoordingsvrije bedrag, dan moet ze dit zo aangeven. Maar suggereer niet, zoals ze letterlijk schrijft: “dat PGB-clienten het bedrag -i.c. het PGB-budget- vrij kunnen besteden.” PGB-houders zijn mensen die zorg nodig hebben, het zelf kunnen en willen regelen, en het in verreweg de meeste gevallen prima doen.

Mevr. Verhoeff is welkom bij mij om eens te zien hoe zo’n PGB administratie er in werkelijkheid uitziet. In mijn geval een plank vol ordners.” Tot zover dit bericht. Tijdens het Julius congres op 7 april over de AWBZ (zie ook  bericht hierboven) kwam het PGB en de vermeende fraude uitvoerig aan de orde. Tijdens het plenaire debat stemde 59% van de congresgangers voor en 41% tegen de stelling “Er moet een soort diploma komen voor PGB – gebruikers”.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen