Burgemeester Van der Laan opent woonlocatie voor jong dementerenden

Woningcorporatie Ymere
Eerste kleinschalige woonlocatie voor mensen met vroegtijdige dementie.
Op donderdag 21 april 2011 opent burgemeester Eberhard van der Laan de nieuwe locatie De Beusemaecker in Amsterdam Geuzenveld. Hier heeft Amsta, in samenwerking met Ymere, de eerste kleinschalige woonvoorziening in Nederland gerealiseerd voor mensen met vroegtijdige dementie.

Vroegtijdige dementie is een ingrijpende ziekte met grote gevolgen voor patient en familie. Vaak duurt het lang voor de diagnose wordt gesteld. Dit brengt veel onzekerheid mee voor de patienten en hun familie. Nederland telt momenteel zon 12.000 vroegtijdig dementerenden.

Huiselijkheid staat voorop
In De Beusemaecker biedt Amsta, verspreid over acht groepswoningen, ondersteuning aan 48 mensen met vroegtijdige dementie. Alle bewoners hebben een eigen kamer en delen een woonkamer en keuken. Anders dan in een verpleeghuis staat in De Beusemaecker het gewone leven voorop.

De nadruk ligt op huiselijkheid, met alles wat daarbij hoort: koken, koffie zetten, huishoudelijke taken. Dat is belangrijk voor mensen met vroegtijdige dementie. Ze zijn jong en kunnen nog heel veel, maar krijgen daar in het verpleeghuis eigenlijk geen kans voor.

Amsta heeft jarenlange expertise op dit gebied en werkt nauw samen met het Alzheimercentrum van het VU Medisch Centrum.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen