Rockefeller stond aan de basis van UMC Utrecht

Array

Presentatie boek Willem Hendrik Gispen
Professor Willem Hendrik Gispen (Universiteit Utrecht) presenteert vandaag, dinsdag 19 april, zijn nieuwste boek: ‘Rockefeller en Utrecht, steekspel om het grote geld’. Het is het verhaal van Utrechtse professoren in nood, ten tijde van de economische crisis in de jaren ’20 van de vorige eeuw. De Rockefeller Stichting bracht redding en legde daarmee de basis voor het huidige UMC Utrecht.
Nederland beleeft in de jaren ’20 van de vorige eeuw barre tijden door de economische crisis van na de Eerste Wereldoorlog. Ook bij de Universiteit Utrecht is dit voelbaar: groeiende studentenaantallen en verouderende gebouwen vormen een schijnbaar onoplosbaar probleem. De farmacoloog Magnus dreigt te vertrekken en de fysioloog Noyons dreigt niet te komen. De huisvestingsproblemen voor de laboratoria van Magnus vormen het begin van een trans-Atlantisch driehoeksspel waarin kwaliteit en visie het winnen van bureaucratie en ‘het-kan-niet’. Op grond van Nederlands en Amerikaans archiefmateriaal ontrolt zich een boeiende geschiedenis van nieuwe laboratoria voor de Universiteit Utrecht.

Rockefeller

Chirurg en voorzitter van de Utrechtse faculteit geneeskunde, Hidddo Laméris, roept in 1924 de hulp in van de Rockefeller Foundation. Een particulier fonds uit Amerika dat overal ter wereld initiatieven in de gezondheidszorg subsidieert; opgericht door de oliebaron en nog steeds rijkste persoon op aarde, John Rockefeller. Dankzij de gelden van dit fonds en de ideeen van Magnus kon in 1929 het voor die tijd uiterst moderne ‘Pharmacologisch Paleis’ worden geopend. Dat de Rockefeller Foundation ‘binnen’ kon worden gehaald, was grotendeels te danken aan de visie die de betrokken hoogleraren hadden op het samenbrengen van ziekenhuis en medische faculteit. Een proces dat met de vorming van het UMC Utrecht aan het eind van de vorige eeuw werd afgerond. Zodoende werd in de jaren ’20 al de basis gelegd voor het UMC Utrecht, waar tegenwoordig het medisch onderwijs, het wetenschappelijke werk en de zorg voor patienten hand in hand gaan en waar de één voortbouwt op de inzichten van de ander.

Presentatie boek
Willem Hendrik Gispen (1943) is honorair universiteitshoogleraar, oud-decaan/vice-voorzitter van het UMC Utrecht en rector magnificus emeritus van de Universiteit Utrecht. Van zijn hand verschenen eerder onder andere Slapende geluiden in mijn hoofd (2007), Ik adem Utrecht (2010) en Ik beleef U nerf voor nerf (2010).

Het eerste exemplaar van ‘Rockefeller en Utrecht, steekspel om het grote geld’ wordt uitgereikt aan prof. dr. Jan Kimpen, voorzitter Raad van Bestuur UMC Utrecht op dinsdag 15 april. Als gastspreker is uitgenodigd prof. dr. J.W. Bertens, hoogleraar van de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht over Geld en Reputatie.

Bron: UMC Utrecht

Bron:

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen