Van bewustmaking tot actie: naar een betere pijnzorg in Europa

Array

SIP 2011: 2e symposium ‘Societal Impact of Pain’
Pijn – in het bijzonder chronische pijn – is een belangrijk gezondheidsprobleem dat miljoenen mensen treft. Onderzoek toont aan dat 9% van de EU-bevolking dagelijks kampt met pijn en de prevalentie neemt toe met de leeftijd: op 75 jaar lijdt meer dan 50% aan matige tot ernstige pijn. Dit heeft een enorme impact op de levenskwaliteit en het dagelijks functioneren van de patient. De uitgaven die in verband staan met pijn maken dan ook een aanzienlijk deel uit van de totale kosten van de gezondheidszorg.

Het eerste SIP-symposium in 2010 vestigde de aandacht op de enorme maatschappelijke problemen die pijn met zicht meebrengt, bijvoorbeeld kosten door ziekteverzuim, toelagen voor arbeidsongeschiktheid en thuiszorg. Dit jaar roepen we op om pijnzorg bovenaan de agenda’s van de Europese beleidsmakers te plaatsen en effectief te verbeteren. Ook op nationaal niveau moeten de overheid en zorginstanties pijn als een prioriteit gaan beschouwen, gezien de gigantische kost en impact op de productiviteit.

Bijna 300 Europese belanghebbenden uit de gezondheidszorg van meer dan 30 Europese landen – waaronder professionele gezondheidswerkers en specialisten, vertegenwoordigers van de zorginstanties, belangengroepen rond pijn, wetgevers en budgethouders – komen samen om de ?maatschappelijke impact van pijn? te bespreken.

Het wetenschappelijke programma van dit evenement werd uitgewerkt door EFIC® (European Federation of the Association for the Study of Pain) met de steun van meer dan 80 internationale, Europese en nationale patientenverenigingen, artsenverenigingen en onderzoeksgroepen die actief zijn op het gebied van pijn, met inbegrip van de Stichting PijnPlatform Nederland. Op het programma staan paneldiscussies en workshops over o.a. bewezen en succesvolle initiatieven in pijnbestrijding, de toegang tot zorg en pijnbehandeling in een vergrijzende samenleving.

Als bijlage vindt u meer achtergrondinformatie over het symposium, een overzicht van de ondersteunende organisaties die hun deelname al hebben bevestigd, en het voorlopige programma met een overzicht van alle presentaties, workshops en debatten waaraan u deel kunt nemen evenals de tijdstippen waarop deze programmaonderdelen plaats zullen vinden.

Wanneer? Dinsdag 3 en woensdag 4 mei 2011

Waar? Europees Parlement, Wiertzstraat 60, 1047 Brussel

We nodigen u graag uit voor het symposium over de maatschappelijke impact van pijn, ‘Societal Impact of Pain (SIP)’. Dit symposium zal plaatsvinden op dinsdag 3 en woensdag 4 mei 2011 in het Europees Parlement (Brussel).

Doe mee, leer bij en wakker de discussie aan:

  • 1 op 5 volwassenen in Nederland lijdt aan chronische pijn. Meer dan 2 miljoen Nederlanders hebben chronische pijn die al langer dan 7 jaar duurt.
  • Alleen al lage rugpijn zorgt in ons land voor een enorme kostenpost: 4.5 miljard euro per jaar.

(Bron: Stichting Pijnplatform Nederland)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen