App signaleert rookcafés

Array

Met een recent verschenen applicatie van ITnext voor iPhone- en Androidtoestellen kun je eenvoudig bekijken in welke horecagelegenheden er wordt gerookt en in welke niet. Voor veel mensen is dat er met het wisselende rookbeleid van de overheid niet duidelijker op geworden. Met de invoering van het rookverbod medio 2008 was het in eerste instantie in geen enkele horecagelegenheid meer toegestaan te roken. Alleen met het plaatsen van een aparte rookruimte kon een uitbater zijn rokende gast nog binnen laten genieten van een sigaretje. Vanaf november 2010 worden gelegenheden kleiner dan 70 vierkante meter niet meer gecontroleerd op de uitvoering van het rookverbod. De minister van Volksgezondheid loopt met deze maatregel vooruit op een geplande versoepeling van het rookbeleid voor de kleine horeca. Daarmee is de weg voor veel kroegen en cafés vrij om de asbakken weer op tafel te zetten.

Maar wie handhaaft nog het rookverbod en wie niet? De consument heeft met de RookSignaal app van ITnext een compleet overzicht van horecagelegenheden waar gerookt kan worden en waar niet. Voor bijna alle restaurants, kroegen, hotels en cafés in Nederland staat aangegeven of ze geheel rookvrij zijn, geheel rookvriendelijk of voor de tussenweg hebben gekozen door een rookruimte in te richten. Informatie over een horecagelegenheid kan door de gebruikers zelf eenvoudig up to date gehouden worden door in de app een melding te doen over de status van de betreffende zaak. Zo ontstaat de meest complete database van openbare plekken in Nederland waar wel of juist niet gerookt mag worden en hoef je als roker of niet-roker nooit meer voor vervelende verrassingen komen te staan. De makers van de applicatie willen een neutrale service bieden en proberen zich afzijdig te houden van de discussie over het rookverbod. Het doel is om de consument zo correct mogelijk te informeren over de plekken waar men terecht kan op basis van zijn of haar voorkeuren voor een rookvrije of rookvriendelijke horecagelegenheid. De RookSignaal applicatie is te downloaden in de App Store en in de Android Market.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen