Patiëntveiligheidskaart voor eerste lijn beschikbaar via Mijn zorg veilig

Array

Patienten zijn een waardevolle bron bij het signaleren van mogelijk onveilige situaties binnen de zorg. Ze moeten er vanuit kunnen gaan dat zorginstellingen en zorgverleners er alles aan doen om hun behandeling zo veilig mogelijk te laten verlopen. Ook patienten kunnen en willen steeds vaker een bijdrage leveren aan een veilige zorg. Hierbij is het niet alleen belangrijk dat patienten zich bewust zijn van hun rol en weten waar ze op kunnen letten bij hun zorg. Het is ook van belang dat zorgverleners openstaan voor mogelijke signalen en vragen van patienten als dingen anders gaan dan verwacht. Het moet patienten ruimte bieden om deze signalen te bespreken. Een patientveiligheidskaart biedt hiervoor een concreet handvat.

Patientveiligheid ook in de eerstelijn
Om ook een patientveiligheidskaart voor de eerste lijn te kunnen ontwikkelen, ontving de NPCF in 2009 subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Al snel werd duidelijk dat dit – gezien de grote verscheidenheid aan zorgverleners en zorgsituaties in de eerste lijn – geen haalbare kaart was. Deze conclusie werd ondersteund doordat de patientveiligheidskaart voor ziekenhuizen op alle mogelijke manieren werd aangepast. Daarom is besloten om MijnZorgVeilig.nl te ontwikkelen. Zorgverleners kunnen hier voor hun eigen situatie een kaart op maat maken. In de bestuurlijke afspraak ‘Vanzelfsprekende Veiligheid’ hebben alle zorgaanbieders uit de eerste lijn afgesproken dat de patientveiligheidskaart in alle eerstelijnspraktijken vóór 31 december 2011 moet zijn ingevoerd.

Eerste patientveiligheidskaart
De Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF) heeft in 2006 – in samenwerking met het Landelijk Expertisecentrum voor Verpleging en Verzorging (LEVV), het UMC Utrecht, de Isala klinieken Zwolle en de Orde van Medisch Specialisten (OMS) – de patientveiligheidskaart voor ziekenhuispatienten ontwikkeld.

Medicatieveiligheid
In 2009 is de ‘Richtlijn Overdracht van Medicatiegegevens in de Keten’ tot stand gekomen. De rol van de patient komt hierbij nauwelijks aan de orde. Dit vormde voor de NPCF reden om een patientenversie van de richtlijn te maken. Deze kaart is in 2009 aan het veld gepresenteerd, en is op MijnZorgVeilig te vinden.

Bron: MijnZorgVeilig

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen