Sibbing & Wateler ontwikkelt unieke KetenzorgPolis

Array

Het adviesbureau Sibbing & Wateler c.s. heeft onder de naam KetenzorgPolis in samenwerking met een aantal verzekeraars een uniek verzekeringsproduct voor de zorgmarkt ontwikkeld. Onverzekerde situaties in de ketenzorg behoren daarmee tot het verleden.

Ketenzorg
Ketenzorg gaat uit van de gedachte dat samenwerking rondom een (chronische) ziekte of aandoening tot betere zorg leidt. Dit concept leidt voor een aantal chronische ziektebeelden tot een nieuwe bekostigingssystematiek: de keten-diagnosebehandelcombinatie (keten-dbc). Deze biedt een zorgverzekeraar de mogelijkheid om alle losse onderdelen van de chronische zorg als één prestatie/product of zorgprogramma in te kopen. Om de integraal bekostigde zorgprogramma’s en zorgstandaarden te kunnen aanbieden zijn in Nederland de laatste jaren vele tientallen multidisciplinaire zorggroepen opgericht.

Onvoldoende dekking
Multidisciplinaire samenwerking tussen verschillende disciplines, maar vooral tussen instellingen in de eerste en tweede lijn, heeft aanzienlijke gevolgen. Gevolgen voor de onderlinge aansprakelijkheden, voor de medische aansprakelijkheid van de behandelaren en voor de positie van de patient. De verzekeringspraktijk van zorggroepen laat een veelheid aan aansprakelijkheidsverzekeringen zien, waarbij soms de aansprakelijkheid van de individuele beroepsbeoefenaar (bijvoorbeeld de huisarts) leidend is en de instelling of zorggroep alleen een aanvullende dekking kent. Soms wordt uitgegaan van een aansprakelijkheidsdekking voor de instelling waarbinnen de werkzaamheden worden verricht en kent de beroepsbeoefenaar zelf (bijv. specialist) alleen een aanvullende dekking. Hoewel het lijkt dat deze dekkingen voldoende zijn, zorgt de eigenstandige juridische status van de zorggroep in beide situaties tot dekkingshiaten bij schade.

Paraplu-dekking in de KetenzorgPolis
Het dekkingstekort is door Sibbing & Wateler opgelost in de speciaal hiervoor ontwikkelde KetenzorgPolis. Hierop zijn alle activiteiten van de zorggroepen verzekerd, waarbij een zogenaamde paraplu-dekking is gecreeerd voor alle zorgaanbieders die in het kader van de ketenzorg hun diensten verrichten. De zorggroep zelf zowel als de individuele beroepsbeoefenaren zijn daarmee van dekking verzekerd en hoeven pas in tweede instantie hun eventuele individuele polis aan te spreken. Onverzekerde situaties behoren daarmee tot het verleden. Desgewenst is de polis aan te vullen met een bestuurdersaansprakelijkheidsdekking voor de zorggroep of een volledige medische beroepsaansprakelijkheidsdekking voor de individuele zorgaanbieder.

Bron: Sibbing & Wateler c.s.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen