Verpleeghuizen veelal smerig

Array

Nogal wat verpleeg- en verzorgingstehuizen nemen het niet zo nauw met de hygiene. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond waarvan donderdag de uitkomst bekend werd gemaakt.Van de 37 huizen die werden bekeken, bleken er vijftien onhygienisch te werken. Zeven instellingen haalden een krappe voldoende.

Geneesmiddelen over de datum, gebruik van verkeerde schoonmaakmiddelen, onvindbare protocollen en personeel dat de handen te weinig wast. Koelkasten met medicijnen staan te warm  afgesteld en vaak zijn er geen ontsmettingsmiddelen aanwezig op de afdelingen. Verband en medicijnen liggen in stoffige opslagruimtes. Een slechte hygiene in verpleeghuizen verhoogt het risico op infecties bij de al kwetsbare bewoners. Hygienisch werken kan het risico op veelvoorkomende infecties in verpleeghuizen zoals aan de urine- en luchtwegen (longontsteking), en wondinfecties verkleinen. Daarnaast is een schone en frisse leefomgeving belangrijk voor de kwaliteit van leven in het verpleeghuis.

Maar liefst 40% van de onderzochte verpleeg- en verzorgingshuizen werkt onhygienisch, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond (CB). De CB wil dat hygiene-inspecties verplicht worden. Dit is te lezen in de Consumentengids van mei 2011.

Van de 37 bezochte verpleeghuizen scoren maar liefst 15 een onvoldoende. Een 7 of iets hoger halen slechts 3 verpleeghuizen. Van de 121 door de bond benaderde huizen hielden 47 de deuren voor de bond gesloten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bezoekt verpleeghuizen niet frequent en meestal aangekondigd.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Het is verbazingwekkend dat verpleeghuizen niet verplicht zijn om onafhankelijk hygieneonderzoek te laten uitvoeren. Kwetsbare bewoners verdienen een veilig en schoon thuis. Het onderzoek laat zien dat het bedroevend gesteld is met de hygiene en het goed is als de verpleeghuizen regelmatig een onderzoek laten uitvoeren. Zij kunnen daarvan leren en verbeteringen doorvoeren. Wij willen dat de IGZ onafhankelijke controles verplicht stelt, met openbaarmaking van de resultaten’

Voor de Consumentenbond deden 7 hygienisten onderzoek bij verpleeghuizen door heel Nederland. De checklist is opgesteld in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De Consumentenbond vroeg veel meer instellingen om mee te doen aan het onderzoek maar volgens de consumentenorganisatie wilde het merendeel dat niet.

Meer openbaarheid van kwaliteit in de zorg staat centraal in de nieuwe campagne ‘Kiezen moet Kunnen’ van de CB.

Bron: Consumentenbond

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen