Calcium mogelijk slecht voor hart

Array

Vrouwen die calcium nemen om botontkalking te voorkomen, zetten daarmee wellicht iets op het spel: de gezondheid van hart en vaten. Hier komt steeds meer bewijs voor aan het licht. Veel vrouwen nemen calcium supplementen met of zonder vitamine d om hun botten sterk te houden.

In Nederland zijn hart-en vaatziekten, in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen! Omdat vrouwen vaak anderen symptomen hebben worden veel gevallen ook niet of te laat ontdekt, met alle gevolgen van dien.

Tijdens de studie kregen vrouwen de opdracht om calcium en vitamine d in te nemen. Zij hadden een verhoogde kans op hart-en vaataandoeningen en dan vooral hartaanvallen van 13 tot 22 procent. Vrouwen in de controle groep zagen geen verandering in hun risico.

De zaak tegen calcium werd sterker toen de onderzoekers de data van 13 andere, ongepubliceerde onderzoeken toevoegden; in totaal bijna 30.000 vrouwen! Nu was het risico verhoogd met 25 tot 30 procent voor een hartaanval en 15 tot 20 procent voor een beroerte.

Dr. Susan Bukata geeft aan dat de studie eigenlijk niet genoeg informatie geeft om een definitieve conclusie te kunnen trekken en dat er nog meer onderzoek naar moet worden gedaan. Maar zij adviseert haar patienten wel zoveel mogelijk om hun calcium uit voeding binnen te krijgen. Calcium uit voeding heeft voor zover bekend niet hetzelfde effect als supplementen met calcium.

Vrouwen hebben vaak andere symptomen bij hart- en vaatziekten. Je regelmatig even laten nakijken kan je helpen om gezond te blijven en, wat misschien nog wel veel belangrijker is, je een gerust gevoel geven. Tijdens de Women’s Healthcheck wordt gekeken en getest hoe het er voor staat met jouw gezondheid.

http://www.careforwomen.nl/medicalfacts-healthcheck

Recente artikelen