Demonstratie ‘De wondere wereld van bacteriën’

0
244

In de serie publiekslezingen ‘Dokter op dinsdag’ geeft arts-microbioloog Peter Wever op dinsdag 3 mei 2011 een demonstratie van de wondere wereld van bacterien. De workshop is van 19.00 tot 20.00 uur in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Henri Dunantstraat 1, ‘s-Hertogenbosch. Het publiek wordt om 19.00 uur bij het Meeting Point bij de informatiebalie op de boulevard door de gespreksleider opgehaald.

Demonstratie
Bacterien zijn overal. Alleen voor de geboorte, in de baarmoeder, is de mens vrij van bacterien. Maar zodra de vliezen breken, wordt een baby blootgesteld aan de eerste bacterien afkomstig van de moeder. In de eerste levensdagen neemt het aantal bacterien in het lichaam exponentieel toe. Uiteindelijk bestaat een volwassen mens uit meer bacterien dan uit lichaamscellen. Toch lukt het ons lichaam om een evenwicht te vinden waardoor we niet voortdurend  ziek worden van de bacterien die we met ons mee dragen.

 

Arts-microbioloog Peter Wever van het Regionaal Laboratorium Medische Microbiologie en Infectiepreventie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis neemt zijn toehoorders mee in de ‘wonderlijke wereld van bacterien’. Hij doet dit aan de hand van demonstratiekweken uit het bacteriologisch laboratorium en praktijkvoorbeelden van veel voorkomende infecties. Aan Wever de eer deze eerste Dokter op Dinsdag in de nieuwbouw van het Jeroen Bosch Ziekenhuis te verzorgen.

 

Publiekslezing
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis organiseert vrijwel iedere dinsdag een publiekslezing ‘Dokter op Dinsdag’, waarbij een arts of verpleegkundig specialist vertelt over de ontwikkelingen op zijn/haar vakgebied. De lezingen zijn bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp. Na de inleiding van ongeveer 20 minuten kan het publiek op informele wijze met elkaar en met de spreker napraten over het onderwerp. Er is ruim de gelegenheid om vragen te stellen. Kijk op www.jbz.nl/dokteropdinsdag voor een volledig overzicht van de geplande bijeenkomsten.