De Weijerhorst financiert onderzoek

Bewegen is goed voor de gezondheid, is een algemeen geaccepteerd en wetenschappelijk onderbouwd gegeven. Maar het is zeer de vraag of zware fysieke inspanning wel zo gezond is. De laatste jaren komt er steeds meer bewijs dat intensieve lichaamsbeweging, zeker bij ongetrainde personen of bij personen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, hartschade kan veroorzaken.

Bij jonge mensen is er in zo’n geval meestal sprake van een aangeboren afwijking van het hart. Bij volwassenen van 35 jaar en ouder zijn het vooral afwijkingen aan de kransslagaders – veroorzaakt door roken, hoge bloeddruk, of suikerziekte – die bij extreme inspanning kunnen leiden tot hartschade of zelfs tot plotse hartdood.

Over de effecten van zware lichamelijk inspanning (bijvoorbeeld zwaar fysiek werk of intensief sporten) is nog relatief weinig bekend. Dat er hartspierschade kan optreden, staat wel vast. Zo is bij wielrenners en marathonlopers vastgesteld dat de hoeveelheid harteiwitten (troponine) in het bloed, een graadmeter voor schade aan het hart, vergelijkbaar is met de concentraties die gemeten worden na een klein hartinfarct. Maar tal van andere vragen zijn nog onbeantwoord. Zo is het onduidelijk in hoeverre die schade aan het hart door fysieke inspanning omkeerbaar is, en de hartspier kan herstellen. Kan het risico op hartschade worden voorspeld? En kan hartschade wellicht worden voorkomen door de fysieke inspanning geleidelijk op te voeren?
Om dit soort vragen te beantwoorden, is er een onderzoeksproject gestart door de afdeling Klinische Chemie van het Maastricht UMC+ onder leiding van prof. dr. Marja van Dieijen-Vissser. Onderdeel van het onderzoek zijn metingen bij oudere, getrainde en/ of ongetrainde sporters na extreme en minder extreme inspanning. Uiteindelijk doel is inzicht te verkrijgen in het risico op hartschade door inspanning, en biomarkers te vinden waarmee dit kan worden gesignaleerd, zodat trainingsschema’s of de mate van lichaamsbeweging tijdig kunnen worden aangepast.
Het onderzoek wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting De Weijerhorst, die 1.295.000 euro ter beschikking stelt door middel van een schenking. Voorzitter dr. Harry Pennings, voorzitter van de stichting: “De Weijerhorst heeft als statutaire doelstelling onder meer het bevorderen van medisch-wetenschappelijk onderzoek. Het bestuur van de stichting bevordert met deze schenking tot haar tevredenheid voor de zesde keer onderzoek binnen het Maastricht UMC+, en wenst prof. dr. Marja van Dieijen-Visser veel succes.”

Bron: AzM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen