Transparantie gaat verder dan financiële informatie

Array

Transparantie over relaties tussen wetenschappers en bedrijven moet niet beperkt blijven tot financiele informatie. Die zegt namelijk pas iets als ook inzicht wordt gegeven in de inhoud van het werk dat aan deze financiele vergoeding ten grondslag ligt.

Die mening verkondigde Robert Steinbrook, oud-correspondent voor the New England Journal of Medicine, deze week tijdens een internationaal congres van farmaceutische geneeskunde (IFAPP) in Amsterdam. Onder de titel ‘Partnership to trust’ stond het congres in het teken van de samenwerking tussen academie en industrie om te komen tot nieuwe en betere geneesmiddelen.

 

In een aparte lunchbijeenkomst sprak Steinbrook, internationaal expert op het gebied van transparantie in de relaties tussen wetenschappers en bedrijven, met Nederlandse vertegenwoordigers van farmabedrijven. Als praktische uitwerking van het thema transparantie kwam daarbij ook de Amerikaanse ‘sunshine act’ ter sprake, de wet die fabrikanten verplicht alle betalingen aan artsen openbaar te maken.

 

Tijdens het gesprek stonden de deelnemers stil bij de vraag wat zo’n initiatief opbrengt. Naast inzicht in financiele relaties toont het namelijk ook aan hoe academie en bedrijven elkaar nodig hebben. Het biedt een mogelijkheid om met enige trots te kunnen melden met wie je samenwerkt en op welke dossiers. Een van de conclusies was dat met het melden van financiele relaties altijd slechts een deel van het verhaal wordt verteld. De inspanningen die de onderzoeker in ruil daarvoor heeft moeten doen, zijn vaak niet zichtbaar. Ook is het nog maar de vraag of dit initiatief bijdraagt aan meer vertrouwen. Alleen daarom al is het van belang dat behalve inzicht in de financiele kant ook inzicht wordt gegeven in de projecten waaraan de financiele bijdrage is gekoppeld.

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen