Rauwe groenten goed wassen of verhitten

Array

Het is raadzaam om groenten voor consumptie goed te wassen, eventueel te schillen en waar mogelijk te koken of te bakken. Zo wordt de kans op het binnenkrijgen van bacterien, inclusief bacterien die resistent zijn tegen antibiotica, geminimaliseerd. Dit heeft het RIVM geadviseerd aan de nVWA en aan het ministerie van VWS.

ESBL’s en groente
In een studie uitgevoerd door het Universitair Medisch Centrum van de VU te Amsterdam (VUmc) werden ESBL-producerende bacterien aangetroffen in groenten die aangekocht waren op de markt en in reguliere en biologische winkels. Van de 119 onderzochte monsters bleken zeven monsters deze bacterien te bevatten. De in de VUmc-studie gevonden bacterien behoren tot de darmbacterien. Deze bacterien komen normaal voor in de darm van ieder mens en dier en ook in het milieu. Soms kunnen darmbacterien infecties veroorzaken, zoals blaasontsteking of bloedbaaninfecties. Resistente ESBL-producerende bacterien kunnen ook in de darm voorkomen, zonder dat dat schadelijk is. Zij kunnen echter, net als gevoelige darmbacterien, soms urineweg- en bloedbaaninfecties veroorzaken die dan niet met de gangbare antibiotica behandeld kunnen worden. Dit is vooral een gevaar voor patienten met verminderde weerstand.

In de VUmc-studie werden ESBL’s gevonden die overeenkomen met ESBL’s die ook gevonden zijn bij mensen en landbouwhuisdieren. Waar de besmetting vandaan komt is echter niet duidelijk.  Ook weten we niet of de consumptie van besmette groenten leidt tot een toename van het voorkomen van resistente bacterien in de darm van de mens. Wel wijst dit onderzoek erop dat het probleem van antibioticaresistentie steeds verder toeneemt en dat resistente bacterien aangetroffen worden, bij mensen, dieren en in het milieu. Het heeft geen zin om specifiek het eten van groenten te ontraden. Het advies om groenten goed te wassen, eventueel te schillen en daar waar mogelijk goed te verhitten blijft onverminderd van kracht.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen