Gebruik je hersens!

Array

Vanaf 4 mei is in het UMC St Radboud de reizende tentoonstelling ‘Gebruik je hersens!’ te zien. De tentoonstelling laat je ontdekken hoe hersenen zich ontwikkelen en hoe ze verouderen. Ook biedt de tentoonstelling een goed beeld over neurowetenschappelijke ontwikkelingen in het UMC St Radboud.

Hersenen zijn heel bijzonder. Ze maken dat je niet alleen kunt denken, maar ook bijvoorbeeld kunt lopen, horen, zien, praten en voelen. De tentoonstelling nodigt uit om spelenderwijs te ervaren waarin hersenen in verschillende leeftijdsfasen uitblinken en wat na verloop van tijd minder goed gaat.

Ook kom je te weten welke ziekten deze processen verstoren of versnellen. In deze expositie loop je als het ware door de hersenen heen en leer je door middel van interactieve spelletjes meer over het bijzondere van hersenen. Dat maakt de expositie vooral leuk voor (groot)ouders en hun (klein)kinderen.

In het onderdeel ‘onderzoek’ is informatie te vinden over lopende hersenonderzoeken in het Radboud. Onderzoeksthema’s van de afdelingen Neurologie en Neurochirurgie zijn onder andere de ziekte van Parkinson, beroerte, geheugenklachten, spierziekten, slaapstoornissen, waterhoofd, hypofysetumoren en hersenstimulatie.

Bij de expositie horen twee publicaties: het cahier ‘Vergrijzend Brein’ van de stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij en een publicatie voor kinderen van de Hersenstichting Nederland, getiteld ‘Zet je hersenen aan het werk’. Beide zijn te koop bij de expositie.

De tentoonstelling is tot 1 augustus 2011 gratis te bezoeken in de hal hoofdingang van het UMC St Radboud.

 

Recente artikelen