Raad van Bestuur Maastricht UMC+ besluit beëindiging twee topreferente functies

Array

Klinische Immunologie en Sarcoïdose
De Raad van Bestuur van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (Maastricht UMC+) heeft woensdag 27 april 2011 besloten de topreferente  (superspecialistische) taken van de klinische immunologische zorg en Sarcoïdose per 1 mei a.s. af te stoten. Dit na positieve advisering door het Stafconvent en de Ondernemingsraad van het azM en de Clientenraad Academische Ziekenhuizen (CRAZ). Deze drie medezeggenschapsorganen hebben aan dit positieve advies de voorwaarde verbonden dat de patientenbelangen gewaarborgd blijven. Daarom is eveneens besloten tot een overbruggingsperiode van één jaar. Hiertoe blijft de in Maastricht aanwezige expertise vooralsnog beschikbaar.
Tijdens de overbruggingsperiode neemt de afdeling Klinische Immunologie geen nieuwe patienten van andere ziekenhuizen aan; deze patienten zullen door de verwijzer naar een ander universitair medisch centrum verwezen moeten worden. Deze externe verwijzers worden op de hoogte gebracht van de beslissing om de afdeling Klinische Immunologie te sluiten voor deze categorie patienten.

Overbruggingsperiode
Tijdens die overbruggingsperiode van een jaar verandert er voor de huidige patienten niets. De overbruggingsperiode zal worden benut om een op de individuele patient toegesneden plan te ontwikkelen, om de kwaliteit van de zorg te waarborgen. Zij die gebruik maken van de topreferente (superspecialistische) zorg van de Klinische Immunologie en de Sarcoïdose-patienten van het ILD-care centrum, krijgen in de loop van dit jaar een individueel behandelplan aangeboden.
De betrokken patienten worden geïnformeerd via de eigen behandelaar. In totaal gaat het om ruim 1000 patienten, met aandoeningen van uiteenlopende complexiteit.

Maastricht UMC+

Met ingang van januari 2008 zijn het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht gefuseerd tot het achtste universitair medisch centrum van Nederland. De nieuwe organisatie heet Maastricht UMC+.
Het Maastricht UMC+ heeft als kerntaken: patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs en opleiding. Daarin nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topklinische zorg en topreferente zorg een belangrijke plaats in. Deze zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit resulteert in de klinische onderzoeksspeerpunten hart en vaten; oncologie, chronische ziekten en geestelijke gezondheidszorg en neurowetenschappen.

Recente artikelen