IGZ presenteert toezichtkader besturen zorginstelling

Array

Op donderdag 28 april presenteert Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg prof. dr. Gerrit van der Wal het ‘Toezichtkader Bestuurlijke Verantwoordelijkheid voor Kwaliteit en Veiligheid’ aan de minister van VWS. Dit gebeurt tijdens het afscheidssymposium van hoofdinspecteur Curatieve gezondheidszorg Wim Schellekens in het LUMC te Leiden.
Het symposium gaat over de verschillende rollen en verantwoordelijkheden van de Raad van Bestuur, de professionals en de Raad van Toezicht en de wijze waarop de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hier extern toezicht op houdt. De IGZ ziet goed bestuur en intern toezicht binnen zorginstellingen als belangrijke voorwaarden voor het leveren van verantwoorde zorg. Daarom stelde de inspectie dit toezichtkader op.

De rol van de inspectie is gericht op het waarborgen dat het vertrouwen dat burgers in de gezondheidszorg kunnen hebben ook een gerechtvaardigd vertrouwen is. De verantwoordelijkheid van raden van bestuur voor kwaliteit en veiligheid is van belang voor de geleverde kwaliteit van zorg en draagt daarmee bij aan dat vertrouwen. Wanneer de bestuurlijke kwaliteit binnen zorginstellingen tekort schiet, dan vormt dat een risico voor de kwaliteit van zorg. De inspectie betrekt toezicht op de bestuurlijke verantwoordelijkheid daarom bij haar reguliere toezicht op de zorg. In het toezichtkader is dit nu expliciet omschreven. Op die manier maakt de inspectie haar toezicht op het gebied van bestuurlijke verantwoordelijkheid inzichtelijk.

Het toezichtkader is tot stand gekomen met feedback van veel organisaties in de zorg. De inspectie constateert dat er in de zorg al veel gebeurt op het gebied van bestuurlijke verantwoordelijkheid en intern toezicht. Zo zijn veel Raden van Toezicht bezig om kwaliteit en veiligheid in te passen in de eigen toezichthoudende taak. Voor Raden van Bestuur is van belang dat zij zicht hebben op wat er speelt in de organisatie en ook de werkelijkheid achter de cijfers te kennen.

Programma
14.30 – 15.00     Ontvangst
15.00 – 15.05     Welkom en introductie programma door middagvoorzitter
Ir. H.J.B.M. Abeln, partner Twynstra&Gudde
15.10 – 15.15     Lerend, maar niet vrijblijvend
Drs. W.M.L.C.M. Schellekens, Hoofdinspecteur Curatieve gezondheidszorg
15.15 – 15.30 Kwaliteit en veiligheid: kerntaak van bestuur!?
Drs. E.B. Mulder, voorzitter Raad van Bestuur VUmc, voorzitter Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra en voorzitter Brancheorganisaties zorg
15.30 – 15.45 Professionals: hoezo verantwoording afleggen?
Dr. M.C.G. Daniels, cardioloog, voorzitter Raad voor Wetenschap, Opleiding en Kwaliteit van de Orde van Medisch Specialisten
15.45 – 16.00     Kwaliteit en veiligheid: ontdekkingsreis voor Raad van Toezicht
Mw. prof. dr. P. Meurs, voorzitter Raad van Toezicht Alysis Zorggroep Arnhem
16.00 – 16.15     Mw. drs. E.I. Schippers, Minister van VWS, neemt het toezichtkader in ontvangst van prof. dr. G. van der Wal, Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg
16.15 – 16.45     Plenaire discussie o.l.v. ir. H.J.B.M. Abeln, met:
– Mw. dr. E. Borst-Eilers
– Mw. drs. C.C. van Beek, plaatsvervangend voorzitter Nederlandse Zorgautoriteit
– Prof. dr. B. Berden, voorzitter Raad van Bestuur Elisabeth Ziekenhuis
– Drs. W. van der Meeren, voorzitter Raad van Bestuur CZ
– Drs. J.F. de Beer, directeur Vereniging van bestuurders in de gezondheidszorg
16.45 – 17.15 Afscheid Wim Schellekens

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen