Psychische gezondheid jongeren: niet afwijkend, wel reden tot zorg

Vier op de tien jongeren in Noord-Holland Noord scoren ongunstig op één of meer indicatoren voor psychische gezondheid. Directeur Nico Plug: “Ik maak me zorgen om de grote aantallen psychisch ongezonde jongeren. Ouders, scholen, verenigingen en instellingen moeten samenwerken om psychische problemen te voorkomen. Eerste stap is om het bespreekbaar te maken”.

Bij één op de acht jongeren (13%) is sprake van psychosociale problematiek, 18% van de jongeren is psychisch minder gezond en heeft psychische problemen, ruim een kwart (28%) heeft een lage kwaliteit van leven en bijna één op de vijf jongeren (19%) heeft serieuze gedachten over zelfdoding. Meisjes zijn veel vaker psychisch ongezond dan jongens. Dit blijkt uit het EMOVO-onderzoek dat de GGD in 2009/2010 heeft uitgevoerd onder ruim 10.000 jongeren. De resultaten wijken niet af van landelijke gegevens over psychische gezondheid onder jongeren.

Toch vindt GGD-directeur Nico Plug dat we de cijfers serieus moeten nemen: ”Ik maak me zorgen om de grote aantallen psychisch ongezonde jongeren. Ouders, scholen, verenigingen en instellingen moeten samenwerken om psychische problemen te voorkomen. Eerste stap is om het bespreekbaar te maken.”

De psychische gezondheid van jongeren is onder meer gemeten met behulp van de SDQ. Dit is een gestandaardiseerde vragenlijst over de algemene psychosociale gezondheid en afzonderlijke probleemgebieden. Volgens de SDQ loopt 13% van de jongeren risico op psychosociale problemen. Meisjes hebben iets vaker psychosociale problemen dan jongens, namelijk 15% van de meisjes en 12% van de jongens. Landelijk heeft 15% van de jongeren psychosociale problemen .

Rapport

Bron: GGD Hollands Noorden

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen