Stichting Mammarosa Amsterdam in oprichting

Array

Voorlichting over borstkanker aan allochtone vrouwen
Op woensdag 20 april 2011 is in het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam een eerste bijeenkomst gehouden waar de mogelijkheden zijn besproken om in de regio Amsterdam activiteiten onder de paraplu van stichting Mammarosa op te zetten.

In de regio Den Haag is al sinds 2005 de stichting Mammarosa actief. Deze stichting, opgericht door Lide van de Vegt, heeft als missie het bevorderen van kennis en communicatie over borstkanker onder 1e generatie allochtone vrouwen, ter preventie van de ziekte en ter ondersteuning van patienten. Het blijkt namelijk dat voor deze groep vooralsnog een speciale benadering nodig is.

Binnen Mammarosa Den Haag zijn meer dan 60 vrijwilligers actief. Daaronder bevindt zich ook een aantal allochtone ‘ervaringsdeskundigen’, vrouwen die de ziekte zelf hebben (gehad). Door hun activiteiten willen zij borstkanker bespreekbaar maken in de kring van allochtone vrouwen. Zij doen dit onder meer door het verzorgen van voorlichtingsbijeenkomsten en het organiseren van talloze andere activiteiten met een emancipatoir karakter. Mammarosa heeft ook een website ontwikkeld: www.mammarosa.nl.. Daarop is in 11 talen informatie over borstkanker te lezen of te beluisteren.

Met subsidie van Pink Ribbon gaat de stichting Mammarosa nu stimuleren dat ook in andere regio’s in Nederland Mammarosa activiteiten van de grond komen. Als eerste is de regio Amsterdam aan de beurt.

Het Slotervaartziekenhuis heeft aangeboden de activiteiten van Mammarosa in Amsterdam te faciliteren en deze te ondersteunen met de kennis en kunde over borstkanker die bij de medewerkers van het ziekenhuis aanwezig is.

Tijdens de bijeenkomst waren tal van Amsterdamse en landelijke (allochtone) vrouwenorganisaties aanwezig. Deze organisaties, waaronder ook de Borstkankervereniging Nederland en Pink Ribbon, waren zeer positief over het initioatief en hebben afgesproken op korte termijn de oprichting van de stichting Mammarosa Amsterdam te realiseren en met het uitvoeren van activiteiten te starten.

Bron: Slotervaart Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen