NVK luidt noodklok inzake ‘DOT’

Array

NVK luidt noodklok over bekostiging academische zorg voor kinderen
De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en de hoofden van de academische kinderklinieken hebben bij minister Schippers van VWS de noodklok geluid over de bekostiging van de kindergeneeskundige zorg in academische ziekenhuizen na 1 januari 2012. Volgens de NVK en de afdelingshoofden dreigt de continuiteit van de academische zorg voor kinderen in gevaar te komen door het nieuwe declaratiesysteem voor medische zorg (het DOT-systeem) dat per die datum wordt ingevoerd.

In een brief aan de minister wijzen NVK en afdelingshoofden erop dat de subspecialistische zorg in de academische centra niet voldoende is ingepast in de DOT-systematiek. Het gaat veelal om hooggespecialiseerde, tijdrovende zorg aan kinderen met ernstige en vaak zeldzame aandoeningen door kinderarts-subspecialisten. De betreffende handelingen worden niet gedekt door de DOT-systematiek, omdat deze ontworpen is voor de kindergeneeskunde in algemene ziekenhuizen.

Geen volledige dekking
De academische kindergeneeskunde was ook in de DBC-structuur niet opgenomen. Tijdens het zogenaamde DOT-traject van de afgelopen jaren, dat tot een vereenvoudiging van de DBC-structuur moet leiden, hebben vertegenwoordigers van de NVK vergeefs geprobeerd om de academische kindergeneeskunde wel goed in DOT te krijgen. Dit is onvoldoende gelukt. De NVK pleit daarom nu voor ontwikkeling van een dekkende systematiek, ook voor de academische kindergeneeskunde, in ‘DOT’.

Spoedoverleg
In de brief aan Schippers vragen NVK en afdelingshoofden om spoedoverleg met het ministerie. Volgens hen dreigt anders een situatie waarin de academische zorg voor kinderen niet meer kan worden gefinancierd. ‘Om na de invoering van de prestatiebekostiging per 2012 subspecialistische en hoog complexe zorg aan kinderen in Nederland te kunnen blijven bieden, dient voorkomen te worden dat de academische kindergeneeskunde verlieslatend wordt door de huidige productstructuur in DOT,’ aldus de brief.

Meer informatie:

Brief NVK en hoofden academische kinderklinieken over DOT

Bijlage: Voorbeelden waarom DOT niet voldoet voor academische kindergeneeskunde

Bron: NVK

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen