Diëtisten, waar blijven jullie?

Array

‘Ik krijg mijn aantal uren voor dietiek niet weggezet in de zorgketen.”Er zijn gewoon niet genoeg klanten.’ ‘Dietisten moeten wat doen aan hun imago: het is een ouderwets betuttelend beroep geworden.’ ‘Dietisten gaan niet mee in de innovaties met zelfmanagement, groepseducatie en telehealth.’ Deze storm van kritiek stak op in een van de Julius Masterclassen die op dit moment lopen. In die klas zitten zestien leidinggevende professionals uit het hele land en uit tal van zorgsectoren.

Mijn colleges over zorginnovatie gaan bij hun erin als Gods woord bij een ouderling. Ik neem hun kritiek daarom serieus. Aan de andere kant: hier spreken slechts zestien van 16 miljoen mensen. Daarom aan u, lezer, de vraag: Herkent  u de kritiek? En als dietisten inderdaad niet meer deugen, hoe pakken we dan wel in Nederland het toenemende overgewicht bij de jeugd en volwassenen aan? Je zou toch zeggen dat dietiek hot en springlevend is in een land met steeds meer personen met diabetes. Tot zover dit bericht.

Op vrijdag 1 juli vindt het vijfde nationale congres plaats over recente ontwikkelingen in de chronische zorg.  Vier plenaire sprekers komen eerst aan het woord: dat zijn de Engelse expert en opinieleider aldaar Chris Ham, de Duitse econoom van Nederlandse afkomst Evert Jan van Lente, oud-minister Ab Klink en ondergetekende. Daarna volgen maar liefst 22 workshops vol met goede voorbeelden uit het hele land van innovaties in de chronische zorg. Ook overgewicht, dietisten en hun al dan niet terecht gesignaleerde beperkingen komen daarin aan bod. Wilt u deelnemen aan dit congres? Wilt u in één dag op de hoogte raken van alle recente ontwikkelingen? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl klik door op ‘Aankomende congressen’, lees de prachtige brochure en meld u aan.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen