Gezondheidsonderwijs is groot succes

Array

De middelbare school Werkplaats Kindergemeenschap Kees Boeke (WP) heeft in het schooljaar 2005/2006, in de eerste drie leerjaren van het voortgezet onderwijs, gezondheidsonderwijs ingevoerd. Omdat ongezonde leefstijlen elkaar beïnvloeden en vaak clusteren bij bepaalde jongeren, is dit onderwijs gericht op zeven leefstijlen tegelijkertijd, namelijk de BRAVIOS-gedragingen: bewegen, roken, alcohol, voeding, internet, ontspanning (door minder pesten) en seksualiteit. Senior Julius onderzoeker dr. Rob de Leeuw en Julius promovendus drs. Vincent Busch volgen de effecten van dit onderwijs door jaarlijks bij alle leerlingen een gezondheidsvragenlijst voor te leggen. Hier volgen enkele resultaten.

De VMBO leerlingen bewegen aanzienlijk meer dan in 2008. Het totale percentage leerlingen dat ooit gerookt heeft, is afgenomen over de jaren van 30% naar 23%. Het totale percentage regelmatige rokers is eveneens afgenomen over de jaren. In de totale populatie is het percentage leerlingen dat ooit alcohol heeft gedronken afgenomen van 74,4% in 2007 naar 44,5% in 2010. Door het aanbieden van gezondheidsonderwijs zijn de leerkrachten bewuster in het eerder signaleren van ongezond gedrag. Gesprekken worden eerder aangegaan. Alcoholvrije schoolfeesten en excursies zijn thans ingeburgerd op de school.

Wilt u weten wat dat gezondheidsonderwijs op de WP inhoudt? Google dan op de trefwoorden gezond maakt slim. U komt dan op een  hele mooie website, die gesubsidieerd is door AGIS met daarop alle lesprogramma’s. Wilt u meer weten over de resultaten? Stuur dan een email naar genoemde Rob de Leeuw op [email protected] Tot zover dit bericht.

Op vrijdagmiddag 10 juni vindt op de Universiteit Utrecht de  prijsuitreiking plaats voor het beste profielwerkstuk over volksgezondheid van middelbare scholieren in Utrecht en omgeving. Van de 45 middelbare scholen in Midden Nederland deden er zestien mee. Prachtige werkstukken zijn ingeleverd. Uit die zestien worden zes genomineerd. Die gaan op 10-6 met elkaar in de strijd om het beste profielwerkstuk. Wilt u dit ‘gezonde scholierencongres ‘ bijwonen? Stuur dan een mail naar  prijsuitreiking coördinator Cora Bastiaansen op [email protected]

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen