Ketenzorg voor kinderen met spina bifida wankelt

Array

Sinds enkele jaren krijgen zwangeren een echo aangeboden tijdens de zwangerschap. Daardoor is het aantal geboorten van kinderen met spina bifida (open rug) aanzienlijk afgenomen. Tal van transmurale spina bifida teams in ziekenhuizen hebben daardoor, oneerbiedig gezegd, onvoldoende bedrijfsdrukte. Opheffing dreigt, terwijl er vooralsnog nog vele kinderen zijn met spina bifida, namelijk zij die geboren zijn vóór pakweg 2008.

Het zou goed zijn als niet alle ziekenhuizen tegelijk hun teams opheffen en dat expertise in enkele centra behouden blijft. Een van de UMC Utrecht collega’s sprak in een gesprek met ondergetekende op 29 april  zijn bezorgdheid uit over de koude sanering van de transmurale spina bifida ketens die thans optreedt. Kent een van de lezers een regio waar ziekenhuizen onderling hebben afgesproken hun teams samen te voegen en hun onderlinge concurrentie te overwinnen? Wilt u  dan een bericht sturen naar mij op [email protected].?

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen