Nederland loopt internationaal uit de pas met zijn DBC’s

Array

‘Wat mij opvalt in jullie land is, dat de Diagnose Behandelings Combinaties (DBC’s) verschillen met die in andere Europese landen. Ten eerste bestaan er DBC’s per specialisme. Voor dezelfde ingreep ontvangen bijvoorbeeld een uroloog, een chirurg en een gynacoloog verschillende DBC-tarieven. Ook valt op dat de DBC’s op de polikliniek of op de Spoedeisende Hulp worden  geopend. In ander landen gaat een DBC pas open bij de opname en wordt deze meteen afgesloten bij het ontslag. Door dit uit de pas lopen zijn internationale prijsvergelijkingen voor gelijke DBC’s niet mogelijk.’

Woorden van deze strekking sprak de Berlijnse hoogleraar Reinhard Busche. Hij onderzoekt met steun van de Europese Unie de DBC systematiek in Europese landen. Ondergetekende sprak hem op 15 april toen wij beiden gastcolleges over innovaties in onze landen gaven in de Canadese stad Edmonton. (Mijn PPP treft u aan op www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op ‘Publicaties’ en op ‘Lezingen’) .Medio 2012 zijn de resultaten van Busche’s studie beschikbaar. Ik overweeg hem dan uit te nodigen op een congres over financiele innovatie in de zorg. Zijn er lezers die hem samen met mij willen uitnodigen? Hij kan dan ook een college in uw instelling of instantie geven. Als u dat wilt, stuur dan een mail naar congresorganisator Petra Schimmel op [email protected] . Tot zover dit bericht.

In Canada spelen vele innovaties in de chronische zorg. Bijvoorbeeld over zelfmanagement bij etnische minderheden, over telezorg bij dementie en CVA. Case management bij kwetsbare ouderen zijn er ingeburgerd. Verpleegkundigen doen er vele taken die hier aan artsen zijn voorbehouden. Ik onderhoud daarom goede wetenschappelijke contacten met de Universiteit van Alberta in Edmonton. In de week van 1 tot 7 oktober organiseert het Julius Centrum een Masterclass in Edmonton over al die genoemde zorginnovaties. Ik ben op zoek naar regionale samenwerkingsverbanden rond chronische aandoeningen of kwetsbare ouderen die met een delegatie meewillen. Wilt u deelnemen aan deze masterclass in Edmonton met vele gerenommeerde Canadese sprekers en vele excursies? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl klik door op ‘Internationaal’ lees de prachtige brochure en meld u aan.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen