Pufjes bij astma en COPD: hoe werken ze goed?

Array

In de serie publiekslezingen ‘Dokter op dinsdag’ houdt longarts Marielle Broeders op dinsdag 10 mei 2011 een praatje over pufjes.  Zo wordt inhalatiemedicatie bij astma en COPD in de volksmond vaak genoemd.  Broeders zal wat meer vertellen over de achtergrond van inhalatiemedicijnen. Hoe werken ze, wat voor soorten zijn er en vooral hoe gebruik je ze het beste, zodat je er het meeste baat bij hebt.De lezing is van 19.00 tot 20.00 uur in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Henri Dunantstraat 1, ‘s-Hertogenbosch. Het publiek wordt om 19.00 uur bij het Meeting Point bij de informatiebalie op de boulevard door de gespreksleider opgehaald.

Longarts Marielle Broeders heeft na haar artsexamen promotie-onderzoek gedaan naar inhalatie-medicatie, de zogenaamde ‘pufjes’. Mensen met astma en COPD krijgen deze pufjes vaak voorgeschreven, omdat ze veel effectiever dan tabletten zijn. Doordat via inhalatie het medicijn direct op de plaats van bestemming afgeleverd wordt, volstaat een veel lagere dosering en zijn er dus ook minder bijwerkingen te verwachten. Uit het onderzoek blijkt echter dat deze inhalatoren vaak niet goed gebruikt worden.

Bij de zogenaamde droog poeder-inhalatoren moet je bijvoorbeeld zeer krachtig inademen om de medicijndeeltjes diep in de longen te laten doordringen. Maar als dat niet lukt, heeft de medicatie minder effect. In haar praatje zal dr. Broeders wat meer vertellen over de achtergrond van inhalatiemedicijnen. Hoe werken ze, wat voor soorten zijn er en vooral hoe gebruik je ze het beste, zodat je er het meeste baat bij hebt. Dat kunnen ook heel praktische tips zijn, zoals schudden voor gebruik of het regelmatig door een sopje halen van de voorzetkamer. De in Nijmegen opgeleide longarts werkt sinds januari 2011 in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis organiseert vrijwel iedere dinsdag een publiekslezing ‘Dokter op Dinsdag’, waarbij een arts of verpleegkundig specialist vertelt over de ontwikkelingen op zijn/haar vakgebied. De lezingen zijn bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp. Na de inleiding van ongeveer 20 minuten kan het publiek op informele wijze met elkaar en met de spreker napraten over het onderwerp. Er is ruim de gelegenheid om vragen te stellen. Kijk op www.jbz.nl/dokteropdinsdag voor een volledig overzicht van de geplande bijeenkomsten.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen