Philips toont operatiekamer toekomst voor hartritmestoornissen

Array

Philips presenteert elektrofysiologisch laboratorium van de toekomst samen met Heart Rhythm Society

San Francisco, Verenigde Staten – Tijdens Heart Rythm 2011, het wetenschappelijke gedeelte van de 32e jaarlijkse conferentie van de Heart Rhythm Society (HRS), die van 4 tot 7 mei in San Francisco wordt gehouden, presenteert Koninklijke Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) samen met de HRS een aantal bestaande oplossingen en toekomstige ontwikkelingen voor de diagnosticering en minimaal invasieve behandeling van hartritmestoornissen.

Hartritmestoornissen worden veroorzaakt door verstoorde elektrische signalen die het hart reguleren en kunnen leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s, waaronder hartfalen en beroerte. Veel van deze stoornissen kunnen worden behandeld met behulp van minimaal invasieve klinische procedures. Hiervoor zijn beeldgestuurde technologie en interventiehulpmiddelen nodig waarmee artsen optimale klinische resultaten kunnen behalen en eventuele nadelige effecten kunnen beperken.

De samenwerking tussen Philips, de Heart Rythm Society en een aantal andere partners wordt gepresenteerd in het zogeheten ‘Networked EP Lab’, een integrale interventiekamer voor elektrofysiologische ingrepen waarin de modernste technologie met elkaar communiceert via een netwerk. Het gaat om een educatieve stand waar verschillende geavanceerde klinische technieken, nieuwe processen en geïntegreerde oplossingen voor gegevensuitwisseling worden gedemonstreerd. Hiermee kunnen elektrofysiologische teams de patientveiligheid en zorgresultaten optimaliseren en medische procedures beter beheren.

Het Networked EP Lab geeft bezoekers de mogelijkheid te zien hoe de modernste technologie kan worden ingezet. Het geeft hen de kans “best practices” te leren, ideeen te delen en informatie te krijgen om efficienter te kunnen werken,” zei Hugh Calkins (MD, FHRS), voorzitter van het wetenschappelijk onderdeel van de Heart Rythm Society. “Het feit dat alle componenten van de interventiekamer met elkaar kunnen communiceren in combinatie met de beschikbaarheid van de modernste technologie heeft een belangrijke invloed op educatie, onderwijs en patientenzorg, zodat uiteindelijk patientveiligheid en behandelresultaten verbeteren.”

In het Het Networked EP Lab wordt getoond hoe gegevens uit alle betrokken technische systemen en patientendossiers onmiddellijk kunnen worden geïntegreerd. In een dergelijk ‘genetwerkt’ elektrofysiologisch laboratorium kunnen de betrokken specialisten en medewerkers met meer vertrouwen medische beslissingen nemen doordat zij optimaal gebruik kunnen maken van essentiele behandelings- en beeldgegevens uit diverse bronnen, zoals elektrogrammen en driedimensionale beeldvormingsonderzoeken. Om de werkstromen zo efficient mogelijk te laten verlopen, wordt alle informatie op één beeldscherm weergegeven dat met één toetsenbord en muis wordt bediend.

“Philips is er trots op dat wij samen met de Heart Rhythm Society het elektrofysiologisch laboratorium van de toekomst kunnen presenteren”, aldus Steve Rusckowski, CEO van Philips Healthcare. “Dit initiatief benadrukt nogmaals het streven van Philips om zinvolle innovaties te ontwikkelen waarmee zorgprofessionals complexe procedures kunnen vereenvoudigen. Samen met de Heart Rythm Society en onze partners willen we zorgverleners voorzien van de oplossingen die zij nodig hebben om patienten efficienter en effectiever te behandelen. Het Networked EP Lab is een perfect voorbeeld van deze aanpak.”

In het kader van Philips’ visie voor de toekomst van elektrofysiologisch onderzoek presenteert Philips Research een aantal technologieen die momenteel worden onderzocht voor mogelijke toepassing in de volgende generatie innovaties. Het gaat hierbij onder meer om conceptsystemen voor directe terugkoppeling tijdens katheterablaties en een nieuwe registratietechnologie die onvertraagde beelden vastlegt van de driedimensionale vorm en positie van chirurgische instrumenten.

In het Networked EP Lab zullen vooraanstaande deskundigen op het gebied van elektrofysiologie tevens presentaties geven over de klinische voordelen van geïntegreerde technologieen in elektrofysiologische laboratoria en de uitwisseling van patientgegevens via een gezamenlijke infrastructuur voor elektronische zorgverlening.

Voor meer informatie over de nieuwe producten die Philips op Heart Rythm 2011 presenteert, kunt u terecht in het Networked EP Lab op stand 402 en bij Philips Healthcare op stand 301. De desbetreffende informatie wordt ook online beschikbaar gesteld op http://www.philips.com/media.

Dit is een origineel bericht van Philips Electronics Nederland B.V.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen