KWF Kankerbestrijding en Menzis gaan samenwerken

Array
KWF Kankerbestrijding en Menzis gaan samen knelpunten in psychosociale zorg voor kankerpatienten aanpakken
KWF Kankerbestrijding en zorgverzekeraar Menzis gaan samenwerken om de verdere invoering van de psychosociale screening van kankerpatienten voor, tijdens en na de behandeling te verbeteren. Naar schatting heeft dertig procent van de kankerpatienten behoefte aan gespecialiseerde psychosociale zorg, maar lang niet iedereen krijgt die ook in de praktijk. De twee organisaties hebben hiertoe een overeenkomst gesloten. 

Menzis en KWF Kankerbestrijding gaan samen in een aantal ziekenhuizen binnen in het kernwerkgebied van Menzis pilots initieren voor verdere verbetering van de psychosociale signalering. De pilots zijn erop gericht om knelpunten aan te pakken en weg te nemen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat psychosociale screening op meer afdelingen in ziekenhuizen en voor meer oncologische aandoeningen wordt gebruikt. Dit helpt om beter te kunnen identificeren wie behoefte heeft aan gespecialiseerde psychosociale zorg. Uiteindelijk dragen de pilots bij aan minder onderbehandeling van psychosociale problemen, een betere kwaliteit van leven voor kankerpatienten, meer tevredenheid met de geboden zorg en op termijn een verlaging van de kosten van de gezondheidszorg.Standaard
KWF Kankerbestrijding en Menzis willen ervoor zorgen dat in 2014 80% van de mensen met kanker in Nederland standaard worden gescreend op hun behoefte aan psychosociale ondersteuning. Op dit moment is de screening weliswaar in een groot aantal ziekenhuizen ingevoerd, maar nog niet op alle afdelingen van ziekenhuizen en ook nog niet voor alle kankersoorten. De pilots voor verdere invoering van de screening op psychosociale problematiek bij kankerpatienten voert KWF Kankerbestrijding ook in samenwerking met het Integraal Kankercentrum Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Psychosociale Oncologie uit.

Versterken
Renée Wilke, directeur Commercie van Menzis: “Er is nog steeds te weinig oog voor de behoeften van kankerpatienten. We zijn blij dat we onze ervaringen gaan delen met KWF Kankerbestrijding. Door gezamenlijk op te trekken krijgen we meer inzicht in de behoeften die kankerpatienten hebben op het terrein van psychosociale ondersteuning. Daarnaast versterken we onze telefonische advisering door vragen van Menzis klanten over kanker voor te leggen aan de voorlichters bij de Kanker Infolijn van KWF Kankerbestrijding.” Menzis spant zich bovendien in om samen met KWF Kankerbestrijding en andere partners fondsenwervende activiteiten te organiseren.

Aandachtsgebied
De psychosociale zorg voor kankerpatienten is voor KWF Kankerbestrijding de komende jaren een belangrijk aandachtsgebied. De pilots vormen een onderdeel van de realisatie van meer en betere screening op psychosociale problematiek. Dat Menzis en KWF Kankerbestrijding de handen ineen slaan is iets om trots op te zijn, aldus Gijs Boerrigter, namens KWF Kankerbestrijding. “De kennis en het netwerk van Menzis helpen ons om de knelpunten die er op het gebied van de screening zijn, aan te pakken. Vervolgens kunnen KWF Kankerbestrijding en Menzis er vanuit hun eigen rol voor zorgen dat alle kankerpatienten de psychosociale zorg krijgen die ze nodig hebben.

KWF Kankerbestrijding
KWF Kankerbestrijding wil kanker zo snel mogelijk terugdringen en onder controle brengen. We zijn er voor mensen die leven met kanker en de mensen die met hen samenleven. Daarom financieren we kankeronderzoek, geven we voorlichting en ondersteunen we patienten. Om dit mogelijk te maken werven we fondsen en gaan we samenwerkingen aan. Ons doel is: minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatienten. KWF Kankerbestrijding ontvangt geen subsidie van de overheid.

Menzis
Zorgverzekeraar Menzis garandeert goede en betaalbare zorg voor 2,1 miljoen klanten, nu en in de toekomst. Zo’n 2.500 medewerkers zetten iedere dag de Menz centraal in hun dienstverlening aan klanten, werkgevers en zorgverleners. Menzis sponsort breedtesport, in het bijzonder onder jongeren en gehandicapten, om gezonder leven en maatschappelijke participatie te stimuleren. Vernieuwing van de zorg – samen met artsen en patienten – is een ander speerpunt. Alles met als doel om de zorg ook voor de kinderen van onze kinderen hoogwaardig, beschikbaar en betaalbaar te houden.

Dit is een origineel bericht van KWF Kankerbestrijding
Bron: ANP
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen