Rode Kruis neemt massaal bloedstalen van kandidaat stamceldonoren

Array

Rode Kruis Vlaanderen
Twee uitzonderlijke bloedstaalafnamedagen op 6 en 7 mei 2011
Getuigenissen helpen bij het motiveren van potentiele donoren
Rode Kruis-Vlaanderen organiseert twee uitzonderlijke bloedstaal-afnamedagen om de recente toevloed van kandidaat-stamceldonoren op korte termijn te verwerken en er aldus voor te zorgen dat de weefseltypering van de kandidaten zo snel mogelijk aan het Belgisch Beenmergregister kan worden toegevoegd. Kandidaten die zich registreerden worden gecontacteerd om op 6 en 7 mei naar de Bloedtransfusie- en Donorcentra van het Rode Kruis te komen en zich te laten screenen. Het Rode Kruis streeft ernaar 3.000 afspraken te kunnen maken.

Rode Kruis-Vlaanderen is sedert jaren actief op het vlak van werving en screening van stamceldonoren. Door de recente getuigenissen van een aantal patienten is het aantal kandidaat-stamceldonoren gedurende de laatste maanden aanzienlijk toegenomen. Dagelijks belt het Rode Kruis kandidaat-donoren op om afspraken te maken en iedere dag worden stalen afgenomen die in het labo van het Rode Kruis worden gescreend.

Het verhaal van de kleine Miabelle Gillier heeft er ondertussen voor gezorgd dat meer dan 4.700 nieuwe kandidaat-stamceldonoren zich hebben aangemeld. De week na de eerste getuigenis van haar ouders werden de eerste donoren reeds gescreend. Om de enorme toevloed op korte termijn te verwerken en ervoor te zorgen dat de weefseltypering van de kandidaten zo snel mogelijk in het Belgisch Beenmergregister ter beschikking is van de patienten, organiseert het Rode Kruis twee bloedafname- dagen op vrijdag 6 en zaterdag 7 mei 2011.

Kandidaat-donoren die zich registreerden bij stamceldonor.be of bij Rode Kruis-Vlaanderen, worden uitgenodigd en het Rode Kruis streeft ernaar op die manier 3.000 afspraken te maken. De afspraken vinden plaats in alle Bloedtransfusie- en/of Donorcentra van het Rode Kruis in Leuven, Gent, Brugge, Antwerpen, Genk, Aalst, Kortrijk, Geel, Jette en Turnhout.

Wat mag een donor verwachten ?
Donoren worden in groepjes van 12 uitgenodigd en krijgen eerst een algemene inleidende uitleg over stamceldonatie. Het is immers belangrijk dat kandidaat-stamceldonoren een doordachte keuze maken en de mogelijkheid hebben om vragen te stellen. Indien de donor beslist om door te gaan met de procedure, vinden de officiele registratie als stamceldonor en de anamnese bij de arts plaats. Een verpleegkundige neemt tenslotte het bloedstaal, waarmee de typering voor het Beenmergregister gebeurt.

Kan een niet-geregistreerde donor zich nog aanmelden ? Ja, bij voorkeur eerst via de website www.stamceldonor.be. Vervolgens wordt een afspraak gemaakt en wordt de donor uitgenodigd voor bijkomende informatie en het geven van een staal. Meer informatie is te vinden op www.bloedgevendoetleven.be.

Bron: Nieuwsbank

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen